Връзки за достъпност

Извънредни новини

Русия е планирала опит за дестабилизиране на България по модела, приложен в Черна гора, каза Христо Грозев


Христо Грозев

Русия е планирала опит за дестабилизиране на България, каза Христо Грозев от разследващия сайт Белингкат. По думите му акцията е трябвало да се проведе през април 2016 г. и е планирана от руското Главното разузнавателно управление.

Целта е била да се осъществи преврат от две паравоенни групи по модела, който е бил приложен в Черна гора същата година.

Грозев каза това във вторник по време на кръгла маса за влиянието на дезинформацията, организирана от "Демократична България" в Народното събрание. Той се включи в дискусията онлайн.

За пръв път Грозев съобщи за резултатите от свое разследване по темата в предаването "Контракоментар" с водещ Асен Генов на 12 януари.

По думите на Грозев е имало план повече от 700 протестиращи членове на две паравоенни организации да опитат да завземат властта. Ако операцията е била успешна, това е щяло да доведе до значителна дестабилизация на страната в политически и икономически план, добави той.

Свободна Европа попита прокуратурата и Министерството на вътрешните работи дали имат информация за подготвян преврат. До момента не са получени отговори.

Грозев говори за протеста на 20 април 2016 година организиран от Български воински съюз "Васил Левски" и БНО "Шипка" пред Народното събрание. Голяма част от активистите на паравоенните организации тогава бяха превантивно временно задържани от полицията и пропуснаха протеста в София, включително и лидерът на двете организации, който се представя като Валтер Калашников.

Грозев каза, че операцията в България е била осъществена с подкрепата на Руската православна църква и се е провалила поради превантивните арести на стотици от участниците от двете организации, от които едва 30 са успели да стигнат до София.

Той направи паралел между тази акция, която не е била успешна, и неуспешния опит за преврат в Черна гора през 2016 г. 14 души бяха осъдени, защото са планирали да превземат сградата на парламента време на изборите през 2016 г., да убият тогавашния премиер Мило Джуканович и да установят проруско управление, което да отклони Черна гора от пътя ѝ към НАТО и ЕС. Най-големи присъди получиха двама руски граждани, смятани за агенти на ГРУ.

Христо Грозев припомни, че двете организации, организирали протеста в София през 2016 г., продължават да действат и предупреди, че е възможно да бъдат "активизирани" отново. Той добави, че действията на Русия могат да бъдат по-агресивни отколкото са били 2016 г.

Българско народно опълчение (БНО) "Шипка" стана обект на проверка на прокуратурата за евентуално извършени престъпления против републиката в края на 2022 г. През лятото на 2016 година членове на паравоенната проруска организация се включиха в побоя срещу хората, които протестираха срещу посещението в страната на рокерите на Путин – “Нощните вълци“. Прокуратурата повдигна обвинения и те бяха осъдени през 2019 г.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

Най-ново видео

Странните избори в най-бедния край на Европейския съюз
please wait

No media source currently available

0:00 0:11:15 0:00
XS
SM
MD
LG