Връзки за достъпност

Извънредни новини

Ново прозападно правителство ще управлява в Молдова


Парламентът на Молдова гласува доверие на кабинета, ръководен от Дорин Речан.
Парламентът на Молдова гласува доверие на кабинета, ръководен от Дорин Речан.

Ново прозападно правителство, водено от премиера Дорин Речан, положи клетва в Молдова, след като получи подкрепата на 62-ма депутати от управляващата Партия на действие и солидарност (PAS) в 101-местния парламент.

Гласуването се проведе на в четвъртък, по-малко от седмица след като 48-годишният Речан беше номиниран от президента Мая Санду да замени Наталия Гаврилита. Тя подаде оставка след 18 месеца управление.

Депутати, представляващи опозиционните социалисти и комунисти, демонстрираха срещу новото правителство и скандираха "Срам" и "Очаквано". Приятелската на Русия партия Шор бойкотира сесията, съобщи молдовската служба на RFE/RL.

Мнозинството на PAS в парламента също така одобри програмата на новото правителство, наречена "Просперираща, безопасна, европейска Молдова", за съживяване на икономиката и начертаване на курс към Европейския съюз.

Сред целите на новото правителство са започване на преговори за присъединяване към ЕС, осигуряване на ред в държавните институции, повишаване на икономическото развитие, продължаване на съдебната реформа и ускоряване на борбата с корупцията.

„Друг приоритет са мирът и стабилността. Живеем в бурни времена, каквито никога не са съществували досега, и заедно трябва да се изправим пред тези предизвикателства. Трябва да инвестираме в нашия технически и човешки капацитет за отбрана“, каза Речан.

В самата политическа програма се казва, че молдовците „искат да живеят в безопасен свят, където международните договори се спазват, където проблемите между страните се решават чрез диалог, където има уважение към малките държави“.

Речан каза преди парламентарния вот, че неговото правителство ще включва четирима нови министри, които ще ръководят министерствата на финансите, инфраструктурата, правосъдието и енергетиката.

Речан беше вътрешен министър от 2012 до 2015 г. Преди да бъде избран за министър-председател, той беше съветник по отбраната и сигурността на Санду.

Санду многократно е обвинявала Русия, че се опитва да дестабилизира Молдова. По-рано тази седмица тя говори за предполагаем руски заговор, който по думите й е описан в документи, получени от украинските разузнавателни служби. Твърди се, че заговорът е имал за цел да свали ръководството на страната, да спре присъединяването й към ЕС и да я използва във войната срещу Украйна.

Русия отрече да прави заговор за дестабилизиране на Молдова, наричайки твърденията "напълно неоснователни и необосновани".

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG