Връзки за достъпност

Извънредни новини

МВР ще проверява хора, които биха могли да попаднат в списъка "Магнитски"


Служебният вътрешен министър Иван Демерджиев заедно с полицаи. Снимката е илюстративна.
Служебният вътрешен министър Иван Демерджиев заедно с полицаи. Снимката е илюстративна.

Служебният вътрешен министър Иван Демерджиев е „поставил задача“ да се проверят хора, които биха могли също да бъдат санкционирани от САЩ по глобалния закон „Магнитски“. Той каза това в събота в интервю за БНТ.

Преди седмица американското финансово министерство санкционира за корупция още петима българи. Те са бившият министър на финансите от ГЕРБ Владислав Горанов, бившият енергиен министър от БСП Румен Овчаров, обвиняемият за шпионаж проруски политик Николай Малинов и двама бивши шефове на АЕЦ “Козлодуй” - Александър Николов и Иван Генов.

През 2021 американските власти наложиха санкции заради корупция на на депутата от ДПС Делян Пеевски, тогавашния зам.-председател на Бюрото за контрол на специалните разузнавателни средства Илко Желязков и обвиняемия за редица престъпления бизнесмен Васил Божков.

Обяснено. Кои са обвинени за участие в корупция по "Магнитски" и защо
please wait

No media source currently available

0:00 0:04:26 0:00

Демерджиев в събота каза, че МВР „работи“ по новите петима санкционирани, но освен тях се проверяват и други, заподозрени, че могат да попаднат в нов списък със санкции.

По думите му той иска България да е подготвена ако САЩ решат да добавят още хора в списъка на санкционираните по „Магнитски“.

"Поставил съм задача да се идентифицират хора, които извършват подобна сродна дейност и които потенциално могат да попаднат в такъв списък. За да може следващия път, ако има продължение този списък, каквото се очаква, да не сме в ситуация да гоним събитията, а да сме в ситуация, в която да се окаже, че властите в България са взели в аванс отношение към тези хора", каза Демерджиев.

Българската прокуратура не е повдигнала обвинения срещу общо осемте души, обвинени от САЩ в участие в корупционна дейност.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG