Връзки за достъпност

Извънредни новини

Русия атакува Западна Украйна с ракети, изстреляни от Черно море


Снимката, предоставена от руската армия, показва момента на изстрелване на руска ракета от кораб в Черно море.
Снимката, предоставена от руската армия, показва момента на изстрелване на руска ракета от кораб в Черно море.

Най-малко двама цивилни бяха ранени и прозорците на няколко къщи се счупиха в град Хмелницки в Западна Украйна в събота, след като Русия изстреля ракети от Черно море, съобщиха украинските власти.

Военновъздушните сили на Украйна съобщиха, че противовъздушната им отбрана е свалила две от четирите ракети "Калибър", изстреляни от руските кораби.

Украинските власти казват, че очакват засилена атака в следващите дни от страна на Русия в навечерието на първата годишнина от началото на войната.

Според Александър Симчишин, кмет на Хмелницки, две експлозии са били чути в града, който се намира на 274 километра западно от столицата Киев.

"Има три повредени учебни заведения и около 10 повредени многоетажни жилищни блока. Около 500 прозореца и балкони са унищожени", каза той пред националната телевизия на Украйна.

Украинската държавна ядрена компания също съобщи в събота, че две руски ракети са прелетели близо до атомната централа в Южна Украйна.

Киев за кратко издаде тревога за въздушна атака в цялата страна сутринта сутринта на 18 февруари. Сирените се включиха във всички региони с изключение на Харков, Суми и Полтава. Повечето от сигналите бяха отменени малко след това.

"Путин ще остане в историята на Русия като един от най-кървавите владетели"
please wait

No media source currently available

0:00 0:07:07 0:00

Руската армия е нанесла 41 ракетни удара срещу Украйна през нощта на 16 февруари и украинските сили за противовъздушна отбрана са свалили 16 от ракетите, според Генералния щаб на украинската армия.

Русия започна многократни вълни от удари по гражданската инфраструктура на Украйна, особено по нейните енергийни съоръжения, от началото на октомври, оставяйки на моменти милиони хора без електричество, отопление и водоснабдяване през студената зима.

Министерството на отбраната на Русия съобщи на 18 февруари, че руските сили са превзели Хряникивка, село в района на Харков в Украйна. Твърдението не може да бъде независимо потвърдено.

Генералният щаб на Украйна каза в брифинг по-рано през деня, че Хряниковка е била обстрелвана, но не се споменава руско нападение.

Русия започна непровокираната инвазия в Украйна на 24 февруари 2022 г.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG