Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Оръжията са езикът, който Русия разбира". Зеленски отхвърли възможността за компромис с Путин


Президентът на Украйна Володимир Зеленски
Президентът на Украйна Володимир Зеленски

Украйна няма да направи никакви териториални отстъпки, защото това ще означава Русия само "да продължава да се връща" с още претенции. Това каза президентът на Украйна Володимир Зеленски в интервю за Би Би Си в четвъртък.

Това е позиция, която Зеленски поддържа от началото на непредизвиканата руска инвазия през февруари миналата година. Той многократно е казвал, че страната му няма да се съгласи да отстъпи на Русия териториите, които тя незаконно окупира.

"Каквито и да било териториални компромиси ще отслабят нашата държава", каза Зеленски пред Би Би Си.

"Въпросът не е за това да направим компромис като такъв. Защо би ни било страх от това, правим милиони компромиси в живота. Въпросът е [компромис] с кого? С Путин? Не. Защото липсва доверие", добави той.

Зеленски повтори и искането си за допълнителни оръжия от Запада. По думите му само ако Украйна продължи да разполага с нужното въоръжение, за да изтласка руските сили от територията си, ще се постигне и мир.

"Разбира се, модерните оръжия ще ускорят мира. Оръжията са единственият език, който Русия разбира", каза украинският президент.

По-рано миналата седмица Зеленски се срещна с лидерите на Европейския съюз и Великобритания и ги призова да предоставят на страната му още модерна военна техника, включително изтребители. Британското правителство каза, че ще проучи какви самолети може да изпрати.

По-рано миналия месец стана ясно, че САЩ и Германия ще доставят бойни танкове "Ейбрамс" и "Леопард" на Украйна. Страните ще започнат обучение на украински военни как да си служат с новата техника възможно най-скоро. Франция и Великобритания също обещаха да изпратят модерни западни танкове. Доставките обаче се бавят.

В сряда върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел каза пред Европейския парламент, че единственият начин да се постигне мир, е Западът да продължи да подкрепя военно Киев. По думите му ако западните страни спрат военната си подкрепа за Украйна, няма да настъпи мир, а Русия ще победи и това ще бъде изключителна заплаха за сигурност на ЕС.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG