Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Крила за свобода". Ще получи ли Украйна западни бойни самолети


Володимир Зеленски
Володимир Зеленски

Президентът на Украйна Володимир Зеленски каза по време на изненадващата си визита в Брюксел, че няколко европейски лидери са изразили готовност да предоставят на Киев бойни самолети​, за да се справи с руската инвазия.

Той не уточни за кои страни става дума, нито има официално потвърждение за такава оферта. Остават въпросите какво и кога може да получи Украйна, както и какво ще промени това.

Зеленски направи първото си посещение в Европа от началото на руската инвазия на 24 февруари 2022 г. на фона на засилените атаки в източната част на Украйна и очаквания за нова офанзива.

След като посети Лондон и Париж, той произнесе реч пред Европейския парламент в Брюксел и се срещна с европейските лидери. Президентът призова всички да предоставят на Украйна ракети с дълъг обсег и изтребители, с които да се защитава от руските нападения.

Британското правителство вече каза, че ще проучи какви самолети може да изпрати. Франция и Германия досега не са поели такъв ангажимент. Словакия е готова да изпрати стари съветски изтребители, а трите Балтийски републики казаха, че ще подкрепят такова решение.

От месеци Русия нанася ракетни удари по ключови обекти от украинската инфраструктура и енергийна мрежа, с което прекъсва доставките на ток и газ в много региони. Противовъздушната отбрана на Украйна не може да се справи с всички атаки.

Посещението на Зеленски в Европа идва на фона на твърдения на военни експерти, че Русия е започнала нова фаза от настъплението си, но още не е изпратила на фронта своя резерв от мобилизирани и обучени войници.

“Имаме много малко време. Колкото по-скоро получим тежко въоръжение с голям обсег и нашите летци получат съвременни самолети, толкова по-бързо ще приключи руската агресия”, каза Зеленски.

По думите му Франция и Германия имат потенциала да “обърнат играта”.

Какво иска Украйна

Украйна иска от страните в ЕС и НАТО да предоставят модерни изтребители, наречени в речта на Зеленски в Лондон "крила за свобода", за да заменят остарелите съветски самолети МиГ и Су.

Произвежданите в САЩ F-16 са начело в списъка с желанията на Киев заради разрушителната им сила и достъпността им в световен мащаб. Украйна настоява също за шведските изтребители Gripen. Зеленски поиска и изтребители Eurofighter Typhoon от Великобритания, пише Ройтерс.

Изтребители Eurofighter Typhoon на Кралските военновъздушни сили на Великобритания.
Изтребители Eurofighter Typhoon на Кралските военновъздушни сили на Великобритания.

Украйна разчита на своите самолети, за да атакува руски позиции и да извършва прехващащи полети, но военновъздушните ѝ сили вярват, че по-нови модели изтребители могат да обърнат хода на войната.

Такива самолети ще "затворят небето" за руски атаки, каза съветникът на Зеленски Михайло Подоляк. Те биха "помогнали за унищожаването на практически всяка цел" в небето и на земята, каза говорителят на украинските военновъздушни сили.

Кой е готов да прати самолети

Съединените щати и Франция казват, че не изключват възможността да изпратят самолети, докато Германия директно отхвърли тази идея.

Френският президент Еманюел Макрон каза, че изтребителите, които иска да получи Украйна, не може "в никакъв случай" да бъдат доставени в близките седмици, затова предпочита да доставят "по-полезни и бързи" оръжия.

"Не изключвам абсолютно нищо, но днес това не отговаря на нуждите", каза той пред журналисти по повод евентуални доставки на бойни самолети.

Премиерът на Швеция Улф Кристерсон също не изключи възможността за изпращане на изтребители, но каза, че въпросът не е в дневния ред на Стокхолм в момента.

Полша, един от най-яростните поддръжници на Украйна, каза, че няма да вземе такова решение сама и има нужда НАТО да действа като група.

Словакия се съгласи да изпрати 11 изтребителя МиГ в Украйна, за да разшири съществуващия си флот с нови западни самолети.

Балтийските държави заявиха, че ще продължат да изпращат военна помощ на Украйна и ще подкрепят изпращането на бойни самолети. Това казаха премиерите на Естония, Латвия и Литва на среща в Талин в началото на седмицата.

Запитани дали балтийските държави ще окажат натиск върху съюзниците да изпратят изтребители в Украйна, те отговориха, че Киев трябва да получи цялата помощ, от която се нуждае, за да победи Русия.

Премиерът на Латвия Кришянис Кариш каза, че страната му няма самолети, които да изпрати в Украйна, но добави, че вече са изпратили по-голямата част от хеликоптерите на своите военновъздушни сили в Киев.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков коментира, че всяка доставка на модерни натовски изтребители ще донесе само "болка и страдания на украинците".

"Това не е нищо друго освен нарастващо участие на Обединеното кралство, Германия и Франция в конфликта между Русия и Украйна. Границата между непрякото и прякото участие постепенно изчезва", каза още той.

Какви са пречките

Великобритания каза, че на украинските пилоти ще им трябват години, за да се научат да управляват новите модели реактивни самолети Еurofighter Typhoon.

Като първа стъпка Лондон се съгласи да започне обучението на пилотите през пролетта, но не пое ангажимент да изпрати самите самолети. Британският министър на отбраната Бен Уолъс каза пред Би Би Си, че освен това страната ще се нуждае и от съгласието на другите страни, които произвеждат Eurofighter - Германия, Италия и Испания, за да ги изпрати.

Даването на "Тайфуни" на Украйна би било "много скъп символичен жест".

Джъстин Бронк от мозъчния тръст RUSI коментира, че даването на "Тайфуни" на Украйна би било "много скъп символичен жест". Самолетите ще трябва да летят ниско, за да избегнат руската противовъздушна отбрана, а те са оптимизирани за летене на високи нива, за да осигурят на ракетите си по-голям обсег.

Според него Еurofighter Typhoon и F-16 ще трябва да оперират на гладки писти, докато Gripen могат да летят на по-малки височини и да бъдат обслужвани на по-къси и по-неравни писти.

Кой как помага досега

След срещата си със Зеленски премиерът на Великобритания Риши Сунак каза, че британските танкове Challenger, които вече бяха обещани, ще стигнат до Украйна по-скоро от предвиденото - "в рамките на седмици, а не на месеци".

Еманюел Макрон каза, че според него оръдията "Сезар" и системите за противовъздушна отбрана (ПВО) със среден обсег "Мамба", предоставяни от Франция, са напълно достатъчни засега. По думите му може би трябва "по-интензивно" да се доставя артилерия, която "дава възможност за офанзиви по суша или за съпротива", каза Макрон и обеща "да работи по въпроса в близките дни".

В същото време Германия изпраща над 100 танка "Леопард 1" на Украйна. Министърът на отбраната Борис Писториус направи изненадващо посещение в Киев в началото на седмицата, където съобщи за решението.

Става дума за по-стария модел танкове "Леопард 1". Те ще бъдат доставени от Германия, Нидерландия и Дания. 20-25 танка ще пристигнат до лятото, около 80 - до края на годината, и още над 100 - през 2024 г.

Шведският парламент одобри своя десети транш от военна помощ за Украйна на стойност 4,3 милиарда крони (около 406 милиона долара) на 8 февруари.

Пакетът включва усъвършенствани самоходни артилерийски системи Archer, бронетранспортьори Stridsfordon 90, противотанкови оръдия, щурмови пушки и оборудване за разминиране.

Archer е една от най-модерните артилерийски системи в света, способна да изстрелва снаряди на разстояние до 50 км. Шведското правителство обаче не уточни колко такива самоходни оръдия ще бъдат доставени на Украйна.

На фона на цялата помощ от Европа българският президент Румен Радев каза, че се "надява служебното правителство да прояви разум" и да не допуска предоставяне на нова военна помощ за Украйна в бъдеще. Той го направи в началото на срещата на върха в Брюксел, в която участва Володи​ми​р Зеленски​.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG