Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Няма да настъпи мир". Борел каза, че е наивно да се спира военната помощ за Украйна


Жозеп Борел
Жозеп Борел

Върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел каза пред Европейския парламент, че е "наивно е да се иска от Украйна да спре военните действия, за да свърши войната по-скоро". "Казвам "наивно", за да не използвам по-силна дума", поясни той.

"Ако прекратим военната подкрепа за Украйна, няма да настъпи мир, а Русия ще победи. Това ще бъде изключителна заплаха за нашата сигурност. За да постигнем мир, трябва да подкрепяме военно Украйна още повече", каза още Борел, цитиран от кореспондента на БТА в Брюксел.

Думите на висшия европейски представител идват, след като миналата седмица от Брюксел българският президент Румен Радев призова служебният кабинет, назначен от него, да не допуска предоставяне на военна помощ за Украйна.

“Надявам се, че правителството ще прояви разум за в бъдеще това да не се допуска”, каза той.

Това стана по време на среща на върха на лидерите на държавите от ЕС, в която се включи и украинският президент Володимир Зеленски. Киев осъди позицията на българския президент.

Радев е противник на изпращането на военна помощ на Украйна от началото на военната инвазия на Русия, която започна на 24 февруари 2022 г. Той твърди, че така България ще бъде “въвлечена” във войната. Така той повтаря реториката на руските власти, на фона на факта, че всички държави в ЕС, освен Унгария, са предоставили оръжия и боеприпаси на Украйна, но не са воюващи.

В изказването си Борел каза още, че войната ще се реши в пролетните и летните месеци. Той изтъкна, че досега е направено много за Украйна - ЕС и държавите от съюза са осигурили военна помощ за 200 милиарда евро. Но, по думите му, това не е достатъчно и трябва да се увеличат дипломатическите усилия.

"Ще призова ООН да поеме посредническа роля, досега всички се провалиха в опитите за разговор. Путин изгуби енергийната битка и ще изгуби също моралната и дипломатическата битка", добави върховният представител.

Той каза още, че трябва да бъде направено всичко възможно европейското обещание към Украйна да се сбъдне.

"Искаме Украйна да спечели войната, мястото й е в европейското семейство", каза Борел.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен съобщи, че комисията ще предложи следващите санкции срещу Москва да засегнат търговски оборот за 11 милиарда евро. По думите ѝ се предвиждат и санкции срещу свързани с Корпуса на гвардейците на Ислямската революция заради предоставяните от Техеран на Москва дронове, използвани срещу украинците.

От началото на войната икономическата, хуманитарната и военната помощ от ЕС за Украйна достига 67 милиарда евро, отбеляза Фон дер Лайен.

"Путин искаше да убие украинската европейска мечта, но днес тя е ускорена. Путин изгуби енергийната война, която сам започна, провали се опитът му да ни изнудва", каза още тя.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG