Връзки за достъпност

Извънредни новини

Радев иска Украйна "да застане на колене". Киев разкритикува българския президент


Съветникът на украинския президент Володимир Зеленски Михайло Подоляк
Съветникът на украинския президент Володимир Зеленски Михайло Подоляк

Президентът на България Румен Радев е предложил Украйна да „застане на колене“ и да продължи да позволява „нашите деца да бъдат убивани“. Това каза съветникът на украинския президент Володимир Зеленски Михайло Подоляк във връзка с изказвания на българския дръжавен глава по време на участието му в срещата на лидерите на ЕС през седмицата.

В четвъртък Радев призова правителството да не допуска предоставяне на военна помощ за Украйна в бъдеще и посочи, че трябва да се възобновят „всички дипломатически усилия, така че да търсим мирно решение на конфликта“. Русия няколко пъти каза, че е готова за мирни преговори само ако Украйна се откаже от свои територии.

„Вижте, той предлага на Украйна да застане на колене и да приеме решението, че Украйна повече няма да я има. На мен ми се иска този човек да говореше по този начин. Така да поставяше акцентите, за да може на всички да бъде ясно какво предлага той. Той не предлага мир... Той не предлага основното – Русия да напусне нашата територия. Той ни предлага да застанем на колене и да продължаваме да позволяваме нашите деца да бъдат убивани. Това е невъзможно“, каза Подоляк в интервю за бТВ.

В България изказването на Радев стана повод за протест с искане за оставката на българския президент. Той беше критикуван и от "Продължаваме промяната", "Дмократична България" (ДБ) и ГЕРБ.

Съпредседателят на ДБ Атанас Атанасов каза, че ще работи за импийчмънт за президента в следващия парламент.

Подоляк каза още, че позицията на Зеленски и Украйна е ясна и тя е, че страната няма да капитулира, няма да загуби, няма да предаде територия и няма да си затвори очи пред масовите убийства, извършвани от руската армия.

„Ние ще воюваме, за да освободим територията си. И всеки един президент на всяка една страна би казал това, защото ако това се беше случило на България навярно и българите щяха да защитават своите семейства и деца“, каза още Подоляк.

По думите му въпреки позицията на българския президент Украйна се отнася топло към България и нейното общество, коeто „разбирa“ пред какво е изправен Киев.

Потвърждение за помощта от кабинета "Петков"

Подоляк беше попитан и за изнесената в германския всекидневник Ди Велт информация за това как кабинетът на Кирил Петков тайно е предоставил военна помощ и горива за Украйна в първите дни на войната през посредници. Подоляк потвърди, че България е предоставила помощ „в най-тежкия момент от войната“, но каза, че българското правителство само трябва да прецени кога да говори открито за предоставената помощ.

„Ние завинаги ще запишем това в нашите сърца“ и добави, че България е „прекрасна страна“ и призова българите да не застават до Русия, която ще бъде записана с „черна боя“ в историята.

В България редица политици като Радев, Бойко Борисов и Корнелия Нинова нарекоха изнесената от Ди Велт информация като невярна, платена и евтин пиар.

За развитието на войната

Пред бТВ Подоляк каза, че с последната си визита в Лондон, Париж и Брюксел през седмицата Зеленски е постигнал три основни резултата: консолидация на подкрепата от Европа за Украйна, оборване на руската пропаганда, че европейските страни са готови да се откажат от подкрепата за Киев и обяснението на Зеленски защо украинската армия се нуждае от допълнително оръжие.

Той каза, че очакваните от Киев танковете, които западни страни обещаха да доставят, ще служат на украинската армия за пробиване на руските позиции в следващ етап от войната.

Подоляк каза още , че Русия непрекъснато губи жива сила и вижда настъплението в Донецка и Луганска област.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG