Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Ще работя за импийчмънт за Радев", каза Атанас Атанасов от "Демократична България"


Съпредседателят на "Демократична България" Атанас Атанасов
Съпредседателят на "Демократична България" Атанас Атанасов

Съпредседателят на „Демократична България“ Атанас Атанасов каза, че в следващото Народно събрание ще работи за импийчмънт на президента Румен Радев. Като причина за намеренията си той посочи изказвания на държавния глава по време на срещата на лидерите на страните в ЕС в Брюксел през седмицата.

В четвъртък Радев призова правителството да не допуска предоставяне на военна помощ за Украйна в бъдеще. България предостави военна помощ на Украйна, след като мнозинството депутати в 48-ото Народно събрание задължи служебното правителство на президента да изпрати оръжие и боеприпаси.

В Брюксел президентът каза още, че е готов да наложи вето, ако страните от ЕС решат да наложат санкции срещу Русия в областта на ядрената енергетика, защото това по думите му би засегнало българската енергетика.

"В бъдеще това да не се допуска". И в Брюксел Радев говори против военната помощ за Украйна
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:28 0:00

„Има основания да бъде обсъдено дали не се нарушава конституцията с това, че господин президентът и неговото служебно правителство се поставят над парламента“, каза Атанасов в предаването „Панорама“. Той добави, че вече е започнал консултации с партньорите в коалициите, в които неговата партия ДСБ участва – „Демократична България“, както и обявената в петък коалиция за изборите през април с „Продължаваме промяната“.

Позицията на Радев в Брюксел стана повод за протест с искания за оставката му. Протестиращите скандираха: “Радев вън! Предател!”, “Радев е приятел на Дявола”, както и “Ние сме България, ЕС и НАТО. Радев – вън!”.

Радев е противник на изпращането на военна помощ на Украйна от самото начало на войната, която Русия започна през февруари 2022 г. Той мотивира позицията си с твърдението, че ако даде оръжие на Киев, България ще бъде “въвлeчена” във войната. Това твърдение е невярно и съвпада с риториката на руските власти. Всички държави в ЕС без Унгария са предоставили оръжия и боеприпаси на Украйна, но не са воюващи страни.

От шест месеца в България управлява служебно правителство, назначено от Румен Радев. То ще остане на власт до съставяне на редовно правителство, а това няма как да стане преди изборите през април.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG