Връзки за достъпност

Извънредни новини

Съдът потвърди ареста на обвиняемите за загиналите мигранти. Какво знаем досега 


Съдебната охрана води петима от задържаните за смъртта на мигрантите в Софийския градски съд в понеделник.
Съдебната охрана води петима от задържаните за смъртта на мигрантите в Софийския градски съд в понеделник.

Петимата заподозрени за организирането на канал за трафик на незаконни мигранти, довел до смъртта на 18 бежанци от Афганистан, остават за постоянно в следствения арест, потвърди Софийският градски съд в понеделник вечерта.

Според магистратите по случая са събрани достатъчно доказателства, че задържаните Виктор Кузмов, Христиан Дунгаров, Атанас Атанасов, Петър Янев и Тачо Тачев са планирали предварително транспортирането на мигрантите.

Камионът с труповете беше открит в петък край софийското село Локорско по сигнал на минувач, който е срещнал част от оцелелите хора във возилото. В него е имало общо 52-ма души.

По време на разглеждането на мерките за неотклонение на шестимата обвиняеми стана ясно, че много от 34-мата оцелели са свидетелствали, че са блъскали по преградите на камиона, когато хората са почнали да се задушават, но шофьорите не са им помогнали, а вместо това са ги изоставили.

Камионът, с който са били превозвани 52-мата афганистанци.
Камионът, с който са били превозвани 52-мата афганистанци.

Двама от обвиняемите бяха задържани в района на София, а останалите четирима - в Бургаско. Виктор Кузмов беше обвинен като лидер на престъпната група. Пред съда той заяви, че ще изтърпи наказанието си, ако се докаже, че е виновен.

И петима поискаха по-леки мерки за отклонение, но магистратите прецениха, че могат да извършат престъпление, ако са на свобода, и уважиха искането на прокуратурата за постоянното им задържане. Това решение може да бъде обжалвано пред Софийския апелативен съд на 28 февруари.

Бивш граничар е задържан в Гърция

Шестият заподозрян във връзка със случая беше арестуван в Гърция, потвърди прокуратурата пред БНТ в понеделник. Става въпрос за бившия служител на “Гранична полиция” Валентин Христов.

Той беше обявен за международно издирване през уикенда. Очаква се гръцките власти да разгледат процедурата по екстрадицията му в следващите два месеца.

Според неофициална информация на БНТ Христов е бил задържан близо до границата между Турция и Гърция, по пътя между Александруполис и граничния пункт "Капитан Петко войвода".

Малко преди ареста му репортер на националната телевизия се свърза с бившия граничар, който отрече да се е опитвал да се укрие. По думите му той е напуснал България в петък сутринта “по бизнес дела, планирани преди седмица - две”.

Част от задържаните в България.
Част от задържаните в България.

Христов потвърди, че се познава с обвинения като лидер на престъпната група Виктор Кузмов от над 10 години, но отрече да е знаел, че той се занимава с трафик на мигранти.

"Бивш служител съм на МВР, бил съм в "Гранична полиция", подавал съм сума ти сигнали и на тел. 112, и на директора на "Гранична полиция" за мигранти в района на Бургас, така че никога не съм се занимавал с такава дейност", заяви той.

Споразумения с прокуратурата

Междувременно служебният вътрешен министър Иван Демерджиев разкритикува прокуратурата, заради чиито действия по думите му един от задържаните по случая в България е сключил споразумение за предишно подобно престъпление и бързо е излязъл на свобода.

"Един от основните замесени в този изключително тежък инцидент, е получил два пъти по 5 месеца лишаване от свобода със споразумение, сключени с прокуратурата, излежава 5 месеци и месец след това извършва това престъпление", коментира Демерджиев в понеделник по време на свое посещение във Варна.

По думите му въпросният обвиняем няколко пъти е залавян от полицията и предаван на прокуратурата. Ако тя не беше сключила споразумения за леки наказания, този човек нямаше да има начин да участва в трафика на загиналите мигранти, смята Демерджиев.

Като пример какви наказания се налагат за подобни престъпления в Гърция вътрешният министър посочи случай с двама български каналджии, осъдени там на общо 62 години затвор.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG