Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Изключителна човешка трагедия". Организирана престъпна група е превозвала мигранти за пореден път


Прокуратурата предостави снимки на камиона, направени в събота, на които се вижда малкото пространство, в което са били 52 души.
Прокуратурата предостави снимки на камиона, направени в събота, на които се вижда малкото пространство, в което са били 52 души.

Камионът, в който в петък бяха открити 18 мъртви мигранти, се е използвал от организирана престъпна група, която извършва трафик на мигранти в България. Те са се задушили, тъй като са били наблъскани прекалено много хора в малко пространство. Това съобщи зам.-главният прокурор Борислав Сарафов на брифинг в събота.

Седем души са задържани по случая, като на шест вече са повдигнати обвинения, каза на пресконференция в Националната следствена служба Атанас Илков, директор на Главна дирекция „Национална полиция“. От тях четирима безспорно имат участие в престъплението. Сред задържаните са двамата шофьори, както и организаторът на групата.

Камионът беше открит в петък край софийското село Локорско след сигнал на минувач, който е забелязал оцелелите хора около превозното средство. Освен 18 загинали на място е имало още 34 души, част от които също имат нужда от медицински грижи и са в болница.

На брифинга стана ясно още, че за 24 часа съвместно разследване на прокуратурата, полицията и министерство на вътрешните работи е установило, че това е бил „поредният превоз на мигранти“, извършван от тази организирана престъпна група. Тя се е занимавала с т.н. „каналджийство“ според прокурора.

Хората са били "наблъскани" и са се задушили, каза Сарафов.
Хората са били "наблъскани" и са се задушили, каза Сарафов.

По думите на Сарафов те са правили поне по два такива превоза месечно, но този път „от чисто човешка алчност“ са натоварили прекалено много хора в камиона.

„В предишни случаи са качвани между 25 и 35. За този камион 52 души са били твърде много“, каза прокурорът.

Жертвите

Пострадалите са загинали от задушаване, причинено от изчерпване на кислорода в затворено пространство, съобщиха още властите.

„Те са били свити и наблъскани. Пострадалите са умирали бавно и мъчително. Между 30 и 60 минути е умирал всеки то тях“, каза Сарафов.

Той описа случилото се като „изключителна по своя трагизъм човешка трагедия“ и пое ангажимент разследването да стигне до край в разкриването на цялата престъпна верига.

Всички пътници в камиона са били мъже на възраст между 13 и 35 години, като повечето са от Афганистан. Нито един от тях няма документи, така че цялата информация, която имат за тях властите идва от собствените признания на 34-мата оцелели.

Хората са блъскали в продължение на часове преди шофьорите да спрат камиона.
Хората са блъскали в продължение на часове преди шофьорите да спрат камиона.

Всички са били прегледани от лекар, а 27 се е наложило да бъдат настанени в болница. 19 души са в по-тежко състояние и остават в лечебното заведение и в събота. Това съобщи на брифинга служебният министър на здравеопазването Асен Меджидиев.

Мигрантите не са искали да остават в България, а да бъдат превозени към Сърбия, а крайните им дестинации са в Западна Европа – Великобритания, Германия и Франция.

Как е работил незаконният превоз на мигранти

Разследването е установило, че мигрантите са плащали между 5000 и 7000 евро за превоза. Ръководителят на групата е взимал между 500 и 1000 евро на човек, а шофьорите по 100 евро на превозен мигрант.

Мигрантите са преминали българската граница с помощта на стълба, което по думите на Сарафов се случва много лесно. Те са получили точна локация откъде ще бъдат взети в приложението Телеграм от ръководителя на групата.

Използваният камион е бил приспособен за целите на каналджийството, като стените са били изолирани така, че да не могат термокамерите по границата да засекат, че вътре има хора. След като големият брой мигранти са натоварени в камиона, вътре е било много тясно и хората са били „наблъскани“, казаха разследващите.

От показанията на шофьорите властите са разбрали, че мигрантите са започнали да тропат и вдигат силен шум в района на Траянови врата на магистрала "Тракия". Те обаче продължили пътуването и спрели едва при Локорско, когато шумът в каросерията се усилил неимоверно. Когато отворили каросерията и видяли замаяни и мъртви мигранти, двамата шофьори захвърлили всичко и избягали. Те са задържани по-късно в родните си места - в Каблешково, Бургаско.

Кои са трафикантите

Говорителят на Софийската градска прокуратура Христо Кръстев съобщи, че шестима са обвинени за смъртта на 18 души, причинена по непредпазливост. За един от обвинените е издадена европейска заповед за арест, защото е успял да напусне България.

Повечето от половината от обвинените са осъждани за кражби, шофиране след употреба на алкохол и каналджийство, каза още Кръстев. По думите му организаторът на престъпната група дори вече е изтърпял присъда за каналджийство, а престъпната му дейност датира още от 1997 г.

На съвместния брифинг от прокуратурата апелираха да се помисли за подобряване на охраната по границата. В началото говори и главният прокурор Иван Гешев, който каза, че вчерашният ден е „един лош ден за България и за нас като българи. Отново влязохме в черната статистика на Европа“. Според него това е резултатът от „дезинтеграцията на институциите, от войната между институциите“.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG