Връзки за достъпност

Извънредни новини

Провал в тестването на стратегическа ракета на Русия беляза навечерието на годишнината от нахлуването в Украйна


Камион превозва тестовия образец на ракетата "Сармат".
Камион превозва тестовия образец на ракетата "Сармат".

Русия направи неуспешен опит да тества новата междуконтинентална балистична ракета "Сармат" преди годишнината от нахлуването й в Украйна. Изстрелването се проведе дори по време на посещението на президента на Съединените щати Джо Байдън в Киев, съобщи Си Ен Ен, позовавайки се на двама анонимни американски служители.

Руските власти уведомиха САЩ предварително за теста, но по-късно не съобщиха за успеха при изстрелването. Президентът на Русия Владимир Путин не го спомена и в годишното си послание до Държавната Дума и Съвета на федерацията във вторник.

В армията "Сармат" трябва да замени украинските ракети "Войвода", разработени по съветско време в конструкторския център "Южное" в Днепропетровск.

Предполага се, че една тежка балистична ракета с минно базиране ще носи до десет ядрени бойни глави. "Сармат" се разработва от 2011 г. Първото й и единствено засега успешно тестово изстрелване беше извършено от космодрума Плесецк (разположен в Архангелска област, на 800 км северно от Москва) на 20 април 2022 г. През ноември ръководителят на компанията, разработила ракетата "Макеева GRC", Владимир Дегтяр съобщи, че тя е пусната в серийно производство.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG