Връзки за достъпност

Извънредни новини

Беларус ще налага смъртно наказание при случаи на държавна измяна


Президентът Александър Лукашенко на пресконференция в Минск
Президентът Александър Лукашенко на пресконференция в Минск

Беларус ще прилага смъртно наказание при държавна измяна на военни и държавни служители. Това реши парламентът на бившата съветска република във вторник, предаде ДПА.

Допълнителното разширяване на Наказателния кодекс идва по-малко от година, след като Минск добави опитите за терористични актове в списъка с престъпления, наказвани със смъртна присъда.

Изменението тогава беше въведено след случаи на саботаж на железопътни линии от активисти, които искаха да попречат на руски войски да нападат Украйна. За включването на такъв тип действия в обхвата на смъртното наказание Беларус беше широко критикуван от международната общност.

Съгласно промените от тази седмица, смъртното наказание ще може да се прилага „спрямо официални лица, заемащи публична позиция, и хора със статус на военнослужещи“, които са „предали държавата“.

Предложенията бяха приети на второ четене от долната камара на парламента. Сега законопроектът трябва да получи подкрепата и на Съвета на републиката (горната камара), преди тоталитарния лидер Александър Лукашенко да го обнародва.

Беларус е последната държава в Европа, в която все още се прилага смъртно наказание.

От 1994 г., когато Лукашенко идва на власт, в страната са изпълнени повече от 400 екзекуции.

От 2020 г. насам, когато в Беларус имаше месеци на масови протести заради съмнения около фалшифицирането на резултатите от последните президентски избори, хиляди граждани са осъдени и преследвани по политически причини.

От началото на руската инвазия в Украйна Минск позволява на Москва да използва Беларус като база за военни операции срещу съседката си.

До този момент беларуската армия не е вземала активно участие във военните действия. Според непотвърдени информации Кремъл притиска Лукашенко да включи страната си в конфликта.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG