Връзки за достъпност

Извънредни новини

Лукашенко предупреди, че Беларус ще се включи във войната, ако бъде атакувана


Президентът на Беларус Александър Лукашенко присъства на пресконференция в Минск, Беларус, 16 февруари 2023 г.
Президентът на Беларус Александър Лукашенко присъства на пресконференция в Минск, Беларус, 16 февруари 2023 г.

Беларус ще се присъедини към Русия във войната ѝ срещу Украйна, ако бъде атакувана. Това каза президентът на Беларус Александър Лукашенко в четвъртък по време на пресконференция с чуждестранни журналисти.

Към момента Беларус не участва със свои войници във войната, но предоставя на Москва територията си, на която тя струпва свои военни и въоръжение. От Беларус руската армия изстрелва ракети към Киев, а в средата на януари двете страни започнаха и съвместно военно авио учение.

На 24 февруари 2022 г. Русия нападна Украйна, като част от руските войски влязоха в страната от Беларус. На въпрос на Би Би Си дали и сега Лукашенко е готов да предостави територията на страната си за руски атаки, той отговори утвърдително.

"Готов съм отново да им осигуря [територия]", каза Лукашенко.

"Също така съм готов да водя война заедно с руснаците от територията на Беларус. Но само ако някой – дори един войник – влезе на нашата територия оттам [Украйна] с оръжия за убиване на моя народ", добави той.

По-късно в интервю за Би Би Си президентът на Украйна Володимир Зеленски коментира, че се надява Беларус да не се включи във войната.

"Ако го направи, ще се борим и ще оцелеем", каза Зеленски. По думите му ако Минск позволи на Русия да използва територията им като плацдарм за ново нападение, това ще е "огромна грешка".

По време на пресконференцията си пред чуждестранни журналисти Лукашенко, когото Европейският съюз, САЩ и Великобритания не признават за легитимно избран президент на Беларус, предложи и да бъде посредник в евентуални преговори за мир между Русия и Украйна.

Според него следващата седмица, когато предстои президентът на САЩ Джо Байдън да посети Полша, е добър момент за старт на такива преговори. Лукашенко обаче каза, че кани в Минск Байдън и президента на Русия Владимир Путин. Той не спомена президента на Украйна Володимир Зеленски.

"Каня президента Байдън в Беларус. Не е далеч от Варшава, 30 минути и ще бъде в Минск. Може тук да кацне със самолета си. Ще убедя и и президента на Русия да дойде. Ще седнем и ще постигнем споразумение", каза Лукашенко.

Предстои в петък Лукашенко да посети Москва и да се срещне с Путин. Поканата му към Байдън вероятно ще бъде отхвърлена, отбелязва Би Би Си, тъй като Лукашенко не е възприеман като безпристрастен медиатор.

През октомври той призна участието на Беларус във войната на Русия срещу Украйна, но каза, че беларусите "не убиват никого".

На 26 януари членовете на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) единодушно приеха резолюция, в която осъдиха лидерите на Русия и Беларус, които "са планирали, инициирали или реализирали на практика" войната срещу Украйна. Те призоваха за международен трибунал за Путин и Лукашенко заради нахлуването в Украйна.

В гласуването на резолюцията тогава не участва нито един български депутат, което предизвика критики.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG