Връзки за достъпност

Извънредни новини

Може ли Беларус да се включи във войната срещу Украйна


Александър Лукашенко във военна униформа инспектира учения.
Александър Лукашенко във военна униформа инспектира учения.

Беларус дава все повече сигнали, че може да се включи във войната срещу Украйна, но експерти и политици отхвърлят тази хипотеза. Как да преценим кое е вярното? Ето няколко сигурни факта, които помагат да се ориентираме.

Две новини от последните дни върнаха Беларус в обсъждането на войната. Първо дойде съобщението, че именно оттам са били изстреляни ракети по Киев в петък и събота. После дойде новината, че в понеделник Русия и Беларус са започнали съвместни авио учения на въоръжените сили.

Информацията идва в момент, в който Украйна очаква нова офанзива на руската армия. Москва може да я предприеме през февруари или още преди да е свършил януари, каза преди Нова година командващият на украинските въоръжени сили ген. Валерий Залужни.

Думите му съвпаднаха с новини от Беларус, където Русия струпва бойна техника и свои военни. Първоначално Минск обясни това с провеждането на учение.

Година по-рано, когато Москва се готвеше тепърва да нападне Украйна, Русия беше струпала около 30 000 войници в Беларус, сочеха данни на НАТО. Тогава президентите Путин и Лукашено също твърдяха, че става дума само за учения, които трябваше да приключат на 20 февруари 2022 г. Но това не се случи.

Вместо това на 24 февруари 2022 г. Русия нападна Украйна от три посоки - север, изток и юг. Единият лъч на руските войски тръгна именно от Беларус и стигна близо до Киев. Руските войски се оттеглиха от този фланг чак в края на март 2022 г., като оставиха след себе си разрушения и убити цивилни.

Сегашните учения на Русия и Беларус, провеждани в условията на очаквано ново нападение, породи сред украинците опасения, че Москва повтаря стария модел - да ступа руски военни в Беларус под прикритието на учения, но всъщност да използва частите за атака срещу Украйна.

Какво става в момента в Беларус

"Основната цел на учението [започнало на 16 януари 2023 г.] е да се подобри оперативната съвместимост при съвместното изпълнение на тренировъчни и бойни мисии", е официалната позиция на беларуското министерство на отбраната.

Сега в Беларус има 10 000 руски военни, поне 8 руски изтребителя и 3 транспортни самолета

Преди седмица на територията на Беларус пристигна авиация на руските военновъздушни сили. Това стана след като през декември 2022 г. Москва и Минск обявиха, че създават общо отбранително пространство.

По-рано на територията на Беларус пристигнаха около десет хиляди руски военни. Властите на двете страни първо обясниха това със съвместни учения, а след това обявиха създаването на съвместна военна групировка, която пристъпи към "въоръжена защита на съюзната държава" поради "изостряне на ситуацията по западните ѝ граници".

Според информация на проекта Belaruski Hajun до неделя на беларуското военното летище в Баранавичи от Руската федерация са пристигнали най-малко осем изтребителя на руските военновъздушни сили, сред които 4 Су-34 и 4 Су-30, както и два транспортни самолета Ан-12 и един Ан-26.

Според британското разузнаване обаче преместването на руските самолети в Беларус не означава подготовка за ново настъпление срещу Украйна от север.

Какво става с Лукашенко

Президентът Александър Лукашенко вече не контролира ситуацията в Беларус, казва пред радио Свобода Александър Азаров, представител на организацията на опозицинонно настроените бивши служители на беларуските служби Bypol.

Според него щабът на беларуско-руска военна групировка се командва от руски генерали. Азаров смята, че в случай на война цялата беларуска армия ще бъде изцяло подчинена на Русия.

Той говори за беларуската частна охранителна компания Gard Service, която се смята за аналог на руската частна армия "Вагнер", командвана от Евгений Пригожин. Азаров смята, че тази групировка е започнала да развива дейност в Беларус именно за да пази Лукашенко, ако той загуби контрола си върху армията.

В същото време беларуската опозиция не изключва скорошно начало на мобилизация в страната.

Учения на руски парашутисти в Беларус седмица пред Русия да нападне Украйна.
Учения на руски парашутисти в Беларус седмица пред Русия да нападне Украйна.

Оценките са разделени

Всичко това означава ли, че самата беларуска армия се готви да нахлуе в Украйна? Или означава, че Беларус ще изиграе същата роля, която изигра и през февруари 2022 - да послужи като терен, от който руските войски да нападнат Северна Украйна?

Мненията на украински официални лица, военни експерти и западни разузнавателни служби са разделени. Ето основните от тях.

На 8 януари Вадим Скибицки, говорител на Държавната разузнавателна служба на Украйна, каза, че нахлуване от територията на Беларус е малко вероятно поради липсата на войски.

Украинският министър на отбраната Олексий Резников смята, че в Беларус няма достатъчно големи руски ударни сили, необходими за успешна инвазия.

Военният анализатор Кирил Михайлов също е на това мнение: "Всички сме чували за придвижването на руско-беларуските войски през територията на Беларус, но то се извършва от отделни батальонни тактически групи. Това е далеч от мащаба, който видяхме през февруари 2022 г.

Прессекретарят на Министерството на отбраната на САЩ Патрик Райдър заяви преди 4 дни, че Пентагонът не наблюдава заплаха от страна на Беларус. Това се казва както в брифинга на британското разузнаване, така и в публикацията на американския Институт за изследване на войната (ISW).

Секретарят на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна Олексий Данилов и главнокомандващият на ВСУ Валерий Залужни обаче смятат, че Русия планира повторно настъпление срещу Украйна от Беларус още през февруари.

Военният експерт Владислав Селезньов смята, че Русия разглежда нападението срещу Украйна от територията на Беларус като възможен вариант за развитие на военни действия. "Путин все още мечтае да завладее Киев, така че е възможно да атакува Украйна от север. Или пък руската армия може да се опита да прекъсне логистичните маршрути в Западна Украйна", каза той.

Люк Кофи от института "Хъдсън" в САЩ предполага, че нападението срещу Украйна от територията на Беларус трябва да се смята само за въпрос на време.

Изграждат се укрепления

Въпреки че украинското и западното разузнаване не са забелязали признаци на подготвяно настъпление от север, в украинските региони, граничещи с Беларус, се изграждат укрепления и се минират граници. В граничните райони са групирани украински войски.

Украйна групира свои войски в районите, които граничат с Беларус

Генерал-лейтенант Олександър Павлюк от украинските въоръжени сили каза, че в случай на повторна офанзива от страна на Беларус украинските отбранителни сили планират да я спрат на границата.

В доклад на британското военно разузнаване от миналата седмица се отбелязва, че макар Русия да държи голям брой военни сили в Беларус, те участват основно в учения и е малко вероятно да бъдат използвани за нова офанзива в Украйна. Експертите смятат, че по-вероятното обяснение за военната активност на Минск е желанието да се отвлече вниманието на украинските въоръжени сили и да се принудят да държат значителна група войски на северните си граници.

Андрей Черняк, представител на Главното разузнавателно управление на Украйна, отбеляза, че според украинското разузнаване вероятността за нахлуване от територията на Беларус през следващите две-три седмици остава изключително малка: "Съществува определен механизъм за оценка на заплахите, има определени маркери, по които оценяваме вероятността от едно или друго действие. В по-дългосрочен план не мога да кажа. Непрекъснато следим всички промени в ситуацията в Беларус".

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG