Връзки за достъпност

Извънредни новини

Байдън ще се срещне с източните членове на НАТО след ядреното предупреждение на Путин


Джо Байдън във Варшава, 21 февруари 2023 г.
Джо Байдън във Варшава, 21 февруари 2023 г.

Президентът на Съединените щати Джо Байдън ще се срещне със съюзниците на източния фланг на НАТО в сряда, след като Москва преустанови участето си в двустранния договор със САЩ за контрол на ядрените оръжия. Срещата е в знак на подкрепа за тяхната сигурност, съобщи Ройтерс.

Байдън пристигна във Варшава късно в понеделник след изненадващо посещение в Киев само дни преди годишнината от непровокираното руско нахлуване в Украйна на 24 февруари 2022 г.

На фона на най-голямо напрежение между Русия и Запада през десетилетията след Студената война Байдън се обърна към хиляди, събрали се в центъра на Варшава във вторник и каза, че трябва да се противопоставят на "диктатори" като руския президент Владимир Путин.

По-рано същия ден Путин критикува Запада като го обвини за войната в Украйна. Той каза, че Русия спира участието си в Договора за съкращаване на стратегическите нападателни оръжия със САЩ и че Москва е готова да проведе изпитания с ядрено оръжие.

Байдън ще се срещне в сряда със служители на американското посолството във Варшава преди срещата си с лидерите на страните от Г9 - България, Чехия, Естония, Унгария, Литва, Латвия, Полша, Румъния и Словакия. България ще бъде представена от президента Румен Радев.

Групата обхваща все страни от източния фланг на НАТО, присъединили се към западния алианс, след като бяха под влиянието на Москва по време на студена война, отбелязва Ройтерс.

На срещата Байдън възнамерява да потвърди пред лидерите на деветте държави, че САЩ остават ангажирани с подкрепата за сигурността на тези страни, както и да обсъди подкрепата за Украйна.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG