Връзки за достъпност

Извънредни новини

Русия спря участието си в договора за ядреното оръжие


Владимир Путин по време на годишната си реч пред федералното събрание.
Владимир Путин по време на годишната си реч пред федералното събрание.

Русия спира участието си в Договора за съкращаване на стратегическите нападателни оръжия със САЩ. Новината съобщи президентът Владимир Путин. Той добави, че Москва е готова да проведе изпитания с ядрено оръжие и отново обвини Запада в това, че е започнал войната в Украйна.

Путин каза това в годишната си реч за състоянието на нацията към двете камари на парламента - Държавната Дума и Съвета на федерацията. Обичайното време за такова слово на държавния глава е през декември, но тогава Путин го отложи.

Речта му идва само три дни преди годишнината от пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна и на фона на очаквана нова офанзива на фронта през пролетта.

Залата беше препълнена. Периодично всички ставаха на крака и ръкопляскаха на президента, демонстрирайки единна позиция.
Залата беше препълнена. Периодично всички ставаха на крака и ръкопляскаха на президента, демонстрирайки единна позиция.

Русия "спира участието си в Договора за стратегически и нападателни оръжия", каза Путин във вторник. "Не излиза от договора, а просто спира участието си", уточни той.

Става дума за последния международен договор Нов СТАРТ за контрол над ядрените въоръжения между САЩ и Русия. Споразумението е последният важен механизъм за ограничаване на тези оръжия след края на Студената война.

Нов СТАРТ влезе в сила през 2011 г. и беше удължен за още пет години през 2021 г. Той ограничава броя на ядрените бойни глави, които САЩ и Русия могат да разположат, както и броя на наземните и подводните ракети и бомбардировачи, които да ги доставят.

На 1 февруари Съединените щати обвиниха Москва, че се отклонява от задълженията си по договора по отношение на инспекциите на руска територия. Тогава от Държавния департамент казаха, че "отказът на Русия да сътрудничи на инспекционните дейности не позволява на САЩ да упражняват важни права по договора и застрашава жизнеспособността на американско-руския контрол на ядрените оръжия".

Сега обаче Путин каза, че самият Запад е започнал да зачерква "наследството и от Ялта, и от Потсдам, да демонтира системите за сигурност и контрол на въоръженията". Той добави, че Министерството на отбраната и "Росатом" трябва да осигурят готовност за изпитване на ядрено оръжие, ако това направят САЩ.

По време на речта си Путин продължи да нарича войната "специална военна операция" и каза, че Русия не воюва с украинския народ. Той отново нарече украинските власти "нацистския киевски режим".

Президентът и депутатите на Украйна са избрани на свободни избори и сред тях няма представители на неонацистки формации.

По думите на Путин от вторник Западът е станал причина за войната, а сега я ескалира, като САЩ и техните съюзници се стремят към "неограничена власт".

Според него целта им е и да бъде отблъсната Русия от "историческите територии, които днес се наричат Украйна" и "да откъснат територия от нашата (руската) държава", каза Путин.

Твърдението на Путин, че инвазията в Украйна е била провокирана от Запада, е "абсурд", "никой не напада Русия", каза съветникът по националната сигурност на Белия дом Джейк Съливан, цитиран от Би Би Си.

Русия нападна Украйна на 24 февруари 2022 г. и това доведе до глобална гневна реакция и международна изолация на Москва чрез налагане на санкции, изключване от международни организации, замисляне на извънредно съдилище за престъплението агресия.

Във вторник Путин говори за нови инфраструктурни планове, вклчително и за разширяване на магистралите от Москва до Казан и до Монголия и Китай, за да се увеличат връзките с Източна Азия. Президентът каза още, че иска да разработи международен коридор "Север - Юг", който да подобри връзките с Индия, Иран и Близкия изток.

Модернизирането на железопътните линии и подобряването на северните морски пътища също са част от плановете му.

По време на речта си, която продължи около 2 часа, Путин похвали ръста в руската икономика, който според него е постигнат въпреки западните санкции, насърчи инвестирането вътре в страната, предложи реформа на образованието и представи планове за подобряване качеството на въздуха в Русия и за развитие на туризма на "екологична територия".

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG