Връзки за достъпност

Извънредни новини

Путин като "цар завоевател". Навални призова Русия напълно да изтегли войските си от Украйна


Алексей Навални се намира в наказателна колония в много тежки условия. Снимката е от преди да бъде изпратен там
Алексей Навални се намира в наказателна колония в много тежки условия. Снимката е от преди да бъде изпратен там

Сайтът и профилите в социалните мрежи на лишения от свобода руски опозиционер Алексей Навални публикуваха текст от 15 точки от негово име, в които за първи път се призовава за връщане към границите на Украйна и Русия от 1991 г. Това означава връщане на анексирания през 2014 г. Крим и други украински територии, за които Москва обяви анексия след началото на войната.

Текстът е публикуван по повод годишнината от пълномащабното нахлуване на руските войски в Украйна, която предстои на 24 февруари 2022 г. Не е ясно кой точно от сподвижниците на Навални го е написал, тъй като Навални отново е в карцер, откъдето няма право да излиза или да има посещения. Не се знае и какви ще са последствията за него след това.

В текста, в който се отбелязва, че това е резюме на политическата платформа на Навални, се призовава също за компенсации за Киев и разследване на предполагаемите военни престъпления, извършени от Русия в Украйна.

Той се застъпва и за европейски път на развитие на Русия и за приемане на нова конституция, която да засили ролята на парламента.

Според Навални президентът Владимир Путин е "отприщил несправедлива агресивна война срещу Украйна под нелепи предлози". По думите му доброволци за тази война почти няма, затова армията на Путин разчита на затворници и принудителна мобилизация. Според оценката на опозиционера Русия търпи военно поражение.

"Истинските причини за войната са политическите и икономическите проблеми в Русия, желанието на Путин да задържи властта на всяка цена и манията му по историческото наследство. Той иска да остане в историята като "цар завоевател" и "събирач на земи".

Според Навални след войната Русия ще трябва да компенсира Украйна за щетите, причинени от агресията на Путин. "Приемливите пътища за компенсация на щетите" трябва да се търсят съвместно със самата Украйна, "САЩ, ЕС и Великобритания", пише още в текста. В него не се споменава НАТО.

"След като се отменят ограниченията по отношение на нашите нефт и газ, (да се насочат) части от приходите от износа на въглеводороди за компенсации", гласи едно от предложенията.

"Какви са границите на Украйна? Същите като границите на Русия - международно признати през 1991 г. Ние, Русия, също ги признахме тогава. Същите граници трябва да бъдат признати от Русия още сега. Тук няма какво да се обсъжда", пише екипът на Навални.

Той допълва, че почти всички граници в света предизвикват нечие недоволство, но човек не може да се бори да ги промени през XXI век, "в противен случай светът ще потъне в хаос".

Опозиционният активист не е съгласен с характеризирането на руския народ като имперски и смята, че носителите на имперско съзнание могат да бъдат победени в свободни избори. Той вижда реформите като "създаване на парламентарна република, основана на редуването на властите чрез честни избори, независими съдилища, федерализъм, местно самоуправление, пълна икономическа свобода и социална справедливост".

"Демонтаж на режима на Путин и неговата диктатура. В идеалния случай чрез общи свободни избори и свикване на Конституционно събрание", гласи още една от точките.

Той също така отбелязва, че Русия трябва да бъде част от Европа и да следва европейския път на развитие. "Това е всичко, което имаме и от което се нуждаем", се казва още в текста.

46-годишният критик на Кремъл беше осъден на 9 години затвор, след като преди 2 години се завърна в Русия и веднага беше арестуван. Преди това той беше в Германия, където се лекуваше след отравяне със смъртоносно нервнопаралитично вещество от групата на "Новичок". Навални и западни страни смятат, че отравянето му е било опит за убийство от страна на Москва, която отрича.

От юни миналата година той се намира в наказателна колония със строг режим и многократно е вкарван в карцер, където здравословното му състояние е сериозно увредено. Вследствие на това стотици лекари, адвокати и общински съветници написаха отворени писма до Владимир Путин с искане да му бъдат осигурени подходящи грижи и "да прекрати злоупотребите" с него.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG