Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Навални" спечели отличието за най-добър документален филм на наградите БАФТА


Продуцентите на филма се снимаха заедно със съпругата и дъщерята на Алексей Навални - Юлия и Дария (трета и четвърта от ляво надясно), които присъстваха на церемонията
Продуцентите на филма се снимаха заедно със съпругата и дъщерята на Алексей Навални - Юлия и Дария (трета и четвърта от ляво надясно), които присъстваха на церемонията

Филмът „Навални“, посветен на руския опозиционер Алексей Навални, беше обявен за най-добра документална лента на наградите БАФТА (Британска академия за филмово и телевизионно изкуство). По време на церемонията в неделя създателите на филма посветиха отличието на семейството на Навални и на българския разследващ журналист Христо Грозев.

В петък Грозев, който е главно действащо лице в „Навални“, съобщи в Туитър, че британската полиция е забранила на него и семейството му да присъстват на наградите. По думите му причината за това е, че „представляваме риск за обществената сигурност“.

„Моменти като този показват нарастващите опасности за независимите журналисти по света“, каза още Грозев.

Ръководителят на разследващия сайт Белингкат беше обявен за издирване от руското вътрешно министерство в края на миналата година, без да се уточнява престъплението, в което е заподозрян.

Наскоро Грозев обяви пред австрийска медия, че е напуснал Виена, където живееше в продължение на години. Като причина той посочи, че руските шпиони там са повече от полицаите.

По време на церемонията на БАФТА екипът зад „Навални“ изказа специалните си благодарности към Грозев. „Искаме да посветим тази награда на Христо Грозев, нашия български маниак с лаптоп, който не можа да бъде с нас тази вечер, защото животът му е под заплаха от руското правителство и президента Владимир Путин“, каза продуцентката на филма Одеса Рей при получаването на отличието.

Въф вилма Грозев говори за съвместното си разследване с журналистката Мария Певчих на заговора за отравянето на Навални през 2020 г. В хода на работата по случая журналистите разкриват, че властите в Русия са били замесени в опита за убийство на най-известния критик на Кремъл и на президента Путин.

Навални беше отровен през 2020 г., като по-късно беше излекуван в Германия, където две независими експертизи стигнаха до заключението, че е станал жертва на нервнопаралитично вещество от групата на Новичок. След завръщането си в Русия той беше задържан и изпратен в трудов лагер, където към момента излежава ефективна присъда по старо дело.

След премиерата си на фестивала „Сънданс“ през януари миналата година, филмът, разкриващ подробностите около този случай, стана носител на различни награди, сред които и приза на публиката на българския фестивал за документално кино „София ДокуМентал“. Лентата е номинирана и за „Оскар“, като наградите ще се връчат на 13 март.

Другите носители на БАФТА

Извън документалната категория, доминиращият филм на церемонията на британските филмови награди беше „На Западния фронт нищо ново“. Германската антивоенна лента по едноименния роман на Ерих Мария Ремарк спечели седем отличия, сред които наградите за най-добър филм, най-добър режисьор (Едвард Бергер) и най-добър адаптиран сценарий.

С това „На Западния фронт нищо ново“ постави нов рекорд за най-много отличия, спечелени от неанглоезичен филм в историята на БАФТА, надхвърляйки петте награди на италианския „Ново кино „Парадизо“ от 1988 г.

Другите големи победители на церемонията бяха ирландската трагикомедия „Баншите от Инишерин“ и биографичният „Елвис“ - всеки от тях с по четири отличия.

„Баншите от Инишерин“ на режисьора Мартин Макдона получи наградата за най-добър британски филм и най-добър оригинален сценарий. Лентата проследява внезапното прекратяване на отношенията между двама приятели по време на гражданската война в Ирландия. „Създаването на подобен тъжен филм не би трябвало да е толкова забавно, но това се случи благодарение на актьорския състав“, каза Макдона при получаването на отличията.

От актьорския състав на лентата бяха отличени Бари Киогън (най-добра поддържаща мъжка роля) и Кери Кондън (най-добра поддържаща актриса).

Биографичният филм за Елвис Пресли на режисьора Баз Лурман също получи четири награди - за най-добър кастинг, дизайн на костюми, грим и прически и най-добър актьор в главна роля (Остин Бътлър).

Отличието на Бътлър беше една от изненадите на наградите БАФТА - очакваше се в категорията да спечели Колин Фарел за представянето си в „Баншите от Инишерин“.

За най-добра актриса в главна роля беше обявена Кейт Бланшет за изпълнението си във филма „Тар“ на режисьора Тод Фийлд. В лентата Бланшет играе известна диригентка и композиторка Лидия Тар, чийто професионален живот се разпада безвъзвратно.

Сред останалите отличени на наградите БАФТА са „Пинокио“ на Гийермо дел Торо (най-добра анимация), „Вавилон“ (дизайн на продукция), както и „Под слънцето“ на Шарлот Уелс (най-добър британски дебют).

Най-голям губещ на церемонията се оказа филмът „Всичко навсякъде наведнъж“. Той спечели само едно от десетте отличия, за които беше номиниран.

Наградите БАФТА са британският еквивалент на отличията на американската филмова академия. Резултатите от тях по всяка вероятност ще повлияят на прогнозите за големите победители на „Оскарите“ следващия месец.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG