Връзки за достъпност

Извънредни новини

Руска адвокатска група призова Путин да прекрати "явните изтезания" над Навални


Алексей Навални
Алексей Навални

Група руски адвокати призова президента на Русия Владимир Путин да прекрати "явните изтезания" над опозиционния лидер Алексей Навални, съобщи руската служба на Радио Свободна Европа.

През март миналата година критикът на Путин беше осъден на 9 години затвор за "кражба на чуждо имущество в особено големи размери чрез измама" - обвинения, които той отрича. За десети път, откакто беше изпратен в наказателната колония, той беше преместен в карцер.

Писмото на руските адвокати, публикувано в понеделник, се присъединява към неотдавнашния призив на група руски медицински специалисти към правителството да спре "тормоза", извършван върху Навални.

Писмото е подписано от 14 адвокати. В придружаваща публикация във Facebook, подписана от адвоката от Санкт Петербург Виктор Дроздов, той призова и други правни професионалисти да се присъединят към усилията им.

"Днес не можем и нямаме право да гледаме спокойно на нарушенията на конституционните права и уронването на човешкото достойнство на нашия колега, лишен от статута на адвокат във връзка с наказателното му преследване на фона на активната му политическа дейност в Русия", се казва в призива.

"Отказът на представители на Федералната затворническа служба да предадат необходимите лекарства на критика на опозицията създава пряка заплаха за живота му", пише още в съобщението.

Навални и неговият адвокат Вадим Кобзев съобщават, че от няколко дни критикът на Кремъл има силна кашлица и температура. На 10 януари Кобзев каза, че пазачите в затвора са отказали да предадат лекарства на клиента му.

Същия ден група руски лекари призоваха Путин "да спре да изтезава Навални" в затвора и да позволи на лекари от медицински институции извън затвора да го прегледат и да го преместят в обикновена болница за лечение, ако е необходимо.

Алексей Навални беше задържан през януари 2021 г., след като се завърна в Русия от Германия, където се възстановяваше от отравяне с "Новичок". Формалната причина за ареста беше, че не се е явявал за подписка по стара условна присъда, въпреки че по това време се бореше за живота си в болница.

В момента той излежава присъдите си в затвор във Владимир, на около 260 километра източно от Москва.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG