Връзки за достъпност

Извънредни новини

"За да ме накарат да млъкна". Навални е преместен в карцер без право на свиждания


От януари 2021 г., когато се завърна в Русия, Алексей Навални е в ареста или в наказателна колония
От януари 2021 г., когато се завърна в Русия, Алексей Навални е в ареста или в наказателна колония

Руският опозиционер Алексей Навални е преместен в карцер и няма право на никакви свиждания. Това е най-тежкото наказание в наказателната колония, в която се намира, и му е наложено само дни преди да семейството му да дойде на планирано посещение.

През март миналата година критикът на Владимир Путин беше осъден на 9 години затвор за "кражба на чуждо имущество в особено големи размери чрез измама" - обвинения, които той отрича.

Опозиционерът беше задържан два месеца по-рано, след като се завърна в Русия от Германия, където се възстановяваше от отравянето с "Новичок". Формалната причина за ареста беше, че не се е явявал за подписка по стара условна присъда, въпреки че по това време се бореше за живота си в болница.

"Поздравления за мен, издигнах се с още едно ниво в йерархията на затворническите престъпници", написа Навални във Фейсбук, докъдето има достъп понякога, и съобщи, че преди няколко дни са му съобщили, че трябва да се срещне със Съвет на възпитателите, за чието съществуване до този момент не знаел.

Съветът от "петима намръщени мъже и блондинка със 7-сантиметров червен маникюр", е казал, че Навални е "тежък нарушител" и затова се препоръчва да бъде преместен в помещение от "камерен тип".

От август Навални е бил в наказателен изолатор, с размери два и половина на три метра, в която има само легло, маса и табуретка, завинтени за пода, мивка, тоалетна в ъгъла и много малък прозорец.

Eкип на Current time направи експеримент в какво пространство е живял.

В килията от камерен тип условията са още по-лоши. събуждането е в 5 часа. Вземат му матрака и възглавницата и закрепват леглото за стената. До 9 вечерта той може само да се разхожда из килията, която е малко над четири крачки дълга и три непълни широка. Две книги, вместо една, е единственото удоволствие, което Навални ще има в тази килия, макар че четенето е много трудно - слънчева светлина почти няма.

От 16 часа на ден Навални има право да пише 1 час и 15 минути. През това време той може да напише публикация в социалните мрежи или писмо. Или да прочете пощата, която получава. Ако му я дадат, защото цялата кореспонденция на политика е в ръцете на цензора на затвора.

Навални допълва, че целта на преместването му в тази килия е да не му бъде позволено свиждане с роднините му. Досега многократно свижданията са били отлагани заради различни "нарушения", например, че е имал разкопчано копче. Опозиционерът смята, че причината всъщност е, че е създал синдикат в колонията.

Заради всички наказания той вече не е виждал почти от една година никого от близките си. След няколко дни било планирано да дойдат родителите му, жена му Юлия и едно от децата му. Затова са му наложили най-тежкото наказание - килията, в която се забраняват всякакви свиждания.

"Правят го, за да ме накарат да млъкна. Тогава какво е първото ми задължение? Точно така - да не се страхувам и да не си затварям устата", написа Навални.

Той призова всички да правят това и при всеки удобен случай да агитират срещу войната, Путин и неговата партия "Единна Русия".

От затвора той постави началото на международна антикорупционна организация, година след като руската Фондация за борба с корупцията беше обявена за екстремистка организация от руските власти.

Заради това през май срещу него беше възбудено ново наказателно дело, по което е заплашен с до 15 години затвор, които може да бъдат добавени към сегашната му присъда. Новото обвинение е за създаване на екстремистка организация и подстрекаване към омраза спрямо властите.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG