Връзки за достъпност

Извънредни новини

Руски лекари поискаха Путин да спре издевателствата над Навални


Алексей Навални в затвора
Алексей Навални в затвора

Руски лекари написаха отворено писмо до президента на Русия Владимир Путин с искане да спре издевателствата над опозиционера на Кремъл Алексей Навални и да му бъдат оказани необходимите медицински грижи.

През март миналата година критикът на Владимир Путин беше осъден на 9 години затвор за "кражба на чуждо имущество в особено големи размери чрез измама" - обвинения, които той отрича. За десети път, откакто беше изпратен в наказателната колония, е преместен в карцера.

В писмото, публикувано от независимата руска медия "Медуза", се казва, че условията на задържане и външният вид на Алексей Навални предизвикват голяма загриженост за живота и здравето му.

"Отказът на представителите на федералната служба по изпълнение на наказанията на Русия да предадат необходимите лекарства на лишения от свобода опозиционер представлява пряка заплаха за живота на руския гражданин", се казва в текста.

Лекарите настояват при Навални да бъдат допуснати цивилни лекари и ако те преценят, че има нужда, да бъде хоспитализиран в цивилна болница за пълно изследване и лечение.

Писмото е подписано от 36 лекари, повечето от които са от Москва.

Опозиционерът беше задържан през януари 2021 г., след като се завърна в Русия от Германия, където се възстановяваше от отравяне с "Новичок". Формалната причина за ареста беше, че не се е явявал за подписка по стара условна присъда, въпреки че по това време се бореше за живота си в болница.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG