Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Правен абсурд". Протест осъди решението на ВКС против юридическата смяна на пола


Граждани протестират пред Съдебната палата в София срещу решение на ВКС против юридическата смяна на пола. 22 февруари 2023 г.
Граждани протестират пред Съдебната палата в София срещу решение на ВКС против юридическата смяна на пола. 22 февруари 2023 г.

Граждани протестираха срещу решението на Върховния касационен съд (ВКС), с което беше отхвърлена възможността за юридическа смяна на пола на трансджендър хората. Протестът се проведе в сряда вечерта пред Съдебната палата в София.

Решението беше публикувано в понеделник и беше подкрепено от 28 върховни съдии и подписано с особено мнение от 21.

„Това решение за мен е един правен абсурд, дъно на правната мисъл“, каза адвокат Деница Любенова от ЛГБТ организация „Действие“ по време на протеста.

Протестиращи пред сградата на Съдебната палата
Протестиращи пред сградата на Съдебната палата

Решението „на практика почти затвори вратата на транс хората да променят своите документи и да сменят пола си“, каза Лилия Драгоева, изпълнителен директор на фондация „Билитис“.

В решението на ВКС се посочва, че „конституцията и цялото българско законодателство са изградени върху разбирането за бинарното съществуване на човешкия вид, полът е детерминиран по рождение и се изгубва със смъртта, като „понятието „пол“ има смислово приложение и обуславя конституционния статус на физическите лица във връзка със социалните отношения и конкретно с институтите на брака, семейството и майчинството“.

Съдиите се позовават и на решението на Конституционния съд (КС) от 2021 г., с което той на практика прие, че понятието "пол" следва да се разбира само в биологичния му смисъл, а не и в смисъла на социална роля. През 2018 г. КС отсъди, че според основния закон социалната роля на жените е да бъдат майки.

В практиката на Съда на Европейския съюз, като върховните съдии констатират, че в своите решения съдът оставя правното уреждане на гражданското състояние и на брака в автономията на държавите членки.

Един от протестиращите държи знамето на интерсекс общността. За нея е направено изключение в решението на съда.
Един от протестиращите държи знамето на интерсекс общността. За нея е направено изключение в решението на съда.

Специализираният правен сайт news.lex.bg припомня, че досега дела за смяна на пола са печелени, като съдиите се позовават на Европейската конвенция за правата на човека (ЕКПЧ), на съдебната практика на Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ), както и на Закона за българските документи за самоличност.

Последният предвижа, че "при промяна на имената, единния граждански номер, пола, гражданството или при настъпили съществени и трайни изменения на образа лицето е длъжно да подаде заявление за издаване на нови български лични документи в срок до 30 дни".

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG