Връзки за достъпност

Извънредни новини

Украйна санкционира всички руски банки за 50 години напред  


Володимир Зеленски

Всички руски банки, редица небанкови кредитни институции, платежни системи, застрахователни компании, инвестиционни фондове и други финансови институции ще бъдат забранени в Украйна за период от 50 години.

Това предвиждат нови мащабни финансови санкции, изготвени от Съвета за национална сигурност към украинския президент Володимир Зеленски и одобрени с негова резолюция до Върховната рада на страната.

Все още не е ясно как новите санкции могат да засегнат чуждестранни дъщерни дружества, опериращи в Русия, които първоначално избегнаха някои от най-суровите международни санкции след инвазията.

Мерките включват забрана за трансакции с активи, собственост на финансови институции на Руската федерация, забрана за установяване на бизнес отношения, включително кореспондентски, както и забрана за трансакции и инвестиции в услуга на руски финансови институции.

Санкциите включват покупка на ценни книжа и други финансови инструменти, емитирани от руски субекти, с някои изключения.

Според оценки на някои наблюдатели повече от 80 процента от руския банков сектор вече е обект на западни санкции заради едногодишната инвазия в Украйна.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

Най-ново видео

Странните избори в най-бедния край на Европейския съюз
please wait

No media source currently available

0:00 0:11:15 0:00
XS
SM
MD
LG