Връзки за достъпност

Извънредни новини

Украйна санкционира всички руски банки за 50 години напред  


Володимир Зеленски
Володимир Зеленски

Всички руски банки, редица небанкови кредитни институции, платежни системи, застрахователни компании, инвестиционни фондове и други финансови институции ще бъдат забранени в Украйна за период от 50 години.

Това предвиждат нови мащабни финансови санкции, изготвени от Съвета за национална сигурност към украинския президент Володимир Зеленски и одобрени с негова резолюция до Върховната рада на страната.

Все още не е ясно как новите санкции могат да засегнат чуждестранни дъщерни дружества, опериращи в Русия, които първоначално избегнаха някои от най-суровите международни санкции след инвазията.

Мерките включват забрана за трансакции с активи, собственост на финансови институции на Руската федерация, забрана за установяване на бизнес отношения, включително кореспондентски, както и забрана за трансакции и инвестиции в услуга на руски финансови институции.

Санкциите включват покупка на ценни книжа и други финансови инструменти, емитирани от руски субекти, с някои изключения.

Според оценки на някои наблюдатели повече от 80 процента от руския банков сектор вече е обект на западни санкции заради едногодишната инвазия в Украйна.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG