Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Погрешно послание към света". Австрия допусна руски дипломати на срещата на ОССЕ


Зимната сесия на организацията във Виена ще се проведе на 23 и 24 февруари, точно година след нахлуването на Русия в Украйна.
Зимната сесия на организацията във Виена ще се проведе на 23 и 24 февруари, точно година след нахлуването на Русия в Украйна.

Двама американски конгресмени определят като грешка решението на Австрия да издаде визи на руската делегация за тазседмичната среща на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) във Виена. Руските депутати са под санкции на Европейския съюз заради нахлуването на Русия в Украйна.

Зимната сесия на парламентарната асамблея на ОССЕ се провежда в четвъртък и петък и съвпада с годишнината от пълномащабната непровокирана агресия на Москва.

Преди дни Австрия предизвика полемика като съобщи, че ще предостави визи на 18 руски депутати. Австрийският външен министър Александър Шаленберг мотивира решението със задължението по протокол да позволи на участници от всички страни членки, сред които е и Русия да присъстват на срещата.

Литва и Украйна вече обявиха, че ще бойкотират сесията, но е малко вероятно да се стигне до масов бойкот от 57-те държави от групата. Почти половината от останалите страните членки на ОССЕ, включително САЩ, призоваха Виена да не издава визи на руските депутати. Някои заплашиха също да не отидат на срещата.

Въпреки че призна мотивите на Австрия за решението, американският конгресмен от демократите Стив Коен коментира пред Радио Свободна Европа, че "Русия е провокирала всяка от причините тази среща изобщо да се състои". Според него, "когато една страна стигне толкова далеч, може би не трябва да ѝ се позволява".

Колегата му от републиканците Джо Уилсън, ръководител на Хелзинкската комисия във Вашингтон, пък каза пред Радио Свободна Европа, че разрешаването на Русия да присъства на срещата изпраща "погрешно послание към света".

Ако руската делегация се появи в австрийската столица, това ще бъде първият път, когато членове на руската Държавна дума са били в Европейския съюз в официално качество от началото на войната.

Те бяха санкционирани за подкрепа си на войната, конкретно заради гласуването за анексията на украински области Донецк, Херсон, Луганск и Запорожие.

Парламентарната асамблея на ОССЕ се събра два пъти след нахлуването на Русия в Украйна - през юли в Бирмингам, Англия, както и в полската столица Варшава през ноември. И двата пъти на руската делегация бяха отказани визи.

Хелзинкската комисия отбеляза, че Съединените щати и ЕС са санкционирали "всеки член на руската делегация за това, че изрично е одобрил агресивната война на Владимир Путин срещу Украйна".

ОССЕ е основана през 1995 г. и е най-голямата европейска организация за сигурност. В организацията участват общо 57 държави, сред които са Русия и Беларус.

След като Русия беше изключена от Съвета на Европа през март 2022 г., ОССЕ остава единствената голяма общоевропейска политическа организация, в която Москва е член.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG