Връзки за достъпност

Извънредни новини

ОССЕ осъди руския "терор" срещу мирното украинско население 


Щети от руския ракетен обстрел по цивилни цели в Киев в понеделник.
Щети от руския ракетен обстрел по цивилни цели в Киев в понеделник.

Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) остро осъди масираните ракетни обстрели, предприети от Русия в понеделник, след като през уикенда експлозия нанесе щети на стратегически важния за Москва Кримски мост.

Кремъл обвини украинските служби, че са отговорни за "терористичен акт" и рано сутринта в понеделник предприе ракетни обстрели срещу цивилни цели в Киев и други украински градове. Тези руски действия бяха осъдени от Запада.

"Тези отвратителни военни действия демонстрират пълно незачитане и нарушаване на международното право, включително на международното хуманитарно право", посочиха в понеделник вечерта ръководителите на ОССЕ в съвместно изявление, цитирано от БТА.

Според позицията на международната организация "единственият мотив зад тези брутални и жестоки действия е да се всява ужас и да се компенсират неуспехите в постигането на тактически и стратегически цели".

В изявлението се включиха полският външен министър и председател на ОССЕ Збигнев Рау и генералният секретар на ОССЕ - германката Хелга Мария Шмид.

Русия е една от 57-те държави членки на ОССЕ. От 2014 г. насам базираната във Виена организация следеше за спазването на крехкото прекратяване на огъня между украинската армия и проруските сепаратисти в Източна Украйна. След началото на руската инвазия в Украйна през февруари обаче наблюдателите на ОССЕ напуснаха страната.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG