Връзки за достъпност

Извънредни новини

12 точки. Китай предложи план за мирни преговори между Русия и Украйна


Гробове на убити украински бойци край Харков, 31 януари 2023 г.
Гробове на убити украински бойци край Харков, 31 януари 2023 г.

Китайското правителство призова за спиране на огъня между Украйна и Русия и за започването на мирни преговори в план за прекратяване на конфликта от 12 точки.

Същевременно Пекин настоя всички страни да избягват ядрена ескалация и да прекратят нападенията срещу цивилни граждани, в изявление, което изглежда поддържа руската позиция, че Западът подклажда конфликта.

Документът беше публикуван от външното министерство в петък сутринта - на годишнината от войната и преди очакваната реч на китайския лидер Си Дзинпин.

Планът, за чието изготвяне не са били проведени консултации с Украйна, беше посрещнат предпазливо от Киев и критикуван от американски официални лица и анализатори, които отбелязаха нарастващите връзки между Китай и Русия. В четвъртък китайският първи дипломат посети Москва и обеща по-задълбочено партньорство.

Документът предвижда отмяна на западните санкции срещу Русия, въвеждане на мерки за сигурността на ядрените обекти в Украйна, отваряне на хуманитарни коридори за евакуация на цивилни и действия за възобновяването на износа на зърно.

Според плана международната общност трябва да "създаде условия и платформи" за възобновяване на преговорите, а Китай ще продължи да "играе конструктивна роля в това отношение".

"Разпространението на ядрени оръжия трябва да бъде предотвратено, а ядрената криза - избегната. Китай се противопоставя на изследването, разработването и използването на химически и биологични оръжия от която и да е държава при каквито и да е обстоятелства", пише още в документа.

Според Пекин "манталитетът на Студената война трябва да бъде изоставен", защото сигурността на една страна не може да бъде гарантирана за сметка на сигурността на други. А регионалната сигурност "не може да бъде гарантирана чрез укрепване или дори разширяване на военните блокове", се казва още в плана. Очевидно Китай има предвид НАТО.

Китайското правителство се представя като неутрална страна, способна да намали напрежението между Русия и Украйна. Въпреки това то отказа да осъди нахлуването на Русия, като обвини Запада в разпалване на напрежението, а някои висши служители многократно изразиха явна подкрепа за целите на Москва.

Посланикът на ЕС в Китай Хорхе Толедо, каза на брифинг в Пекин, че документът не е предложение за мир, но ЕС ще го проучи. По думите му, ако това е положителен знак за Украйна, ще е такъв и за ЕС.

Украйна нарече документа "добър знак", но каза, че очаква Китай да бъде по-активен в подкрепата си.

"Надяваме се, че те също ще призоват Русия да спре войната и да изтегли войските си", коментира на същата пресконференция украинският шарже д'афер Жана Лешчинска.

Часове по-рано Китай се въздържа при гласуването в Общото събрание на ООН одобри на резолюция, с която призова Русия да прекрати военните си действия в Украйна и да изтегли войските си. Документът беше приет със 141 гласа "за", 7 "против" (включително Русия, Беларус, Северна Корея, Еритрея, Мали, Никарагуа и Сирия) и 32 "въздържал се".

Зам.-постоянният представител на Китай в ООН Дай Бин каза, че Пекин подкрепя идеята за възможно най-бързо възобновяване прекия диалог между Москва и Киев. Според него те трябва да преговарят, да изложат своите легитимни опасения, да обсъдят варианти, които са постижими и да дадат шанс за скорошно възстановяване на мира.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG