Връзки за достъпност

Извънредни новини

Парламентът е платил 10 хил. лв., за да изпрати депутат от ДПС в САЩ, докато и Гешев е бил там


Депутатът Хамид Хамид по време на „Събирането за Националната молитвена закуска“ във Вашингтон, САЩ, по време на което участниците проследяват на екран истинската Молитвена закуска. Източник: пресцентър на ДПС
Депутатът Хамид Хамид по време на „Събирането за Националната молитвена закуска“ във Вашингтон, САЩ, по време на което участниците проследяват на екран истинската Молитвена закуска. Източник: пресцентър на ДПС

Над 10 000 лв. от бюджета на Народното събрание са разходите за командировка на доскорошния депутат от ДПС Хамид Хамид в САЩ в края на януари. Това стана ясно от отговор по Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ), получен от вече бившия народен представител от „Демократична България“ Ивайло Мирчев.

Хамид беше във Вашингтон от 30 януари 2023 г. По същото време там беше и главният прокурор Иван Гешев. Те заминаха в САЩ с обяснението, че ще присъстват на 71-та Националната молитвена закуска - традиционно събитие, организирано от консервативни американски политически кръгове.

Според отговора на администрацията на парламента на въпросите на Мирчев стойността на разходите, направени от Народното събрание за изпращането на Хамид в САЩ, е 10 442.58 лв. В сумата са включени самолетните билети, нощувките и дневните.

На 3 февруари от пресцентъра на ДПС съобщиха, че Хамид е взел участие в Националната молитвена закуска и е провел „работна среща за влизането на България в Шенген“.

Всъщност нито Хамид Хамид, нито Иван Гешев са присъствали на Молитвената закуска, на която прави обръщение президентът Джо Байдън. Двамата са взели участие в друго събитие - „Събиране за Националната молитвена закуска“, организирано от конгресмени. В програмата на това събитие се предвижда участниците да проследят на екран обръщението на Байдън от Молитвената закуска.

На 1 февруари основният организатор на Националната молитвена закуска каза пред Свободна Европа, че Гешев не е поканен.

Молитвената закуска се провежда всяка година от десетилетия насам и събира на едно място лидери от САЩ и света, а действащият американски президент ги приветства.

Като друг повод за пътуването на Хамид Хамид в САЩ е посочено „участие във форум „Как да противостоим на руската агресия в Украйна и вредното влияние на Китай в Европа“. В същия форум е участвал и Гешев, показаха снимки, публикувани от чуждестранни участници в събитието. На една от снимките се виждат и Хамид, и главният прокурор.

В публикациите на пресцентъра на ДПС не се споменава, че заедно с Хамид в САЩ на същите събития е бил и Иван Гешев.

На 30 януари Ивайло Мирчев, по това време депутат, изпрати въпроси до Народното събрание и прокуратурата, с които питаше по чия покана Гешев е в САЩ, кой го придружава и кой поема разходите за пътуването и участието му в Националната молитвена закуска.

От отговорите на тези въпроси, публикувани на 8 февруари, се разбра, че Гешев е бил в отпуск по време на посещението си в САЩ, а самото пътуване не е било финансирано от бюджета на прокуратурата. До този момент не е известно кой е поел разходите.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG