Връзки за достъпност

Извънредни новини

Почивка за закуска. Иван Гешев е бил в отпуск по време на пътуването си до САЩ


Главният прокурор Иван Гешев
Главният прокурор Иван Гешев

Главният прокурор Иван Гешев е бил в отпуск по време на пътуването си до САЩ в края на януари и началото на февруари. Това пътуване не е било финансирано с пари от бюджета на прокуратурата. Това става ясно от отговор на зам.-главния прокурор от Върховната касационна прокуратура (ВКП) Красимира Филипова до вече бившия народен представител от „Демократична България“ Ивайло Мирчев.

В началото на февруари Иван Гешев пътува до САЩ, където, според съобщение на прокуратурата, беше на „участие в 71-та Национална молитвена закуска, която се дава от американския президент Джо Байдън“. Това пътуване стана повод за множество публикации в официалните канали на българската прокуратура.

Пред Свободна Европа организаторът на закуската каза, че Гешев не е поканен на официалното събитие, в което участва американският президент. Впоследствие се оказа, че Гешев е бил на друго събитие – „Събиране за Националната молитвена закуска“.

На 30 януари Мирчев, който тогава все още беше народен представител, изпрати въпроси до прокуратурата, с които питаше по чия покана Иван Гешев е в САЩ, кой е поел таксата за участието му в събранието по повод Националната молитвена закуска, кой го придружава там, колко струва пътуването му и от кое перо от бюджета на съдебната власт са дошли средствата.

„Странно, защото именно прокуратурата обяви тържествено преди дни, че Гешев заминава в САЩ на молитвена закуска с американския президент Байдън... Защо прокуратурата отразява на сайта си отпуска му в САЩ със снимки на отделните официални събития, вкл. в Конгреса? Имало ли е с Гешев командирован служител от прокуратурата? И той ли е бил в отпуск?“, пише в публикацията си във Фейсбук Мирчев.

Още преди седмица Свободна Европа изпрати въпроси до прокуратурата за това по чия покана Иван Гешев е в САЩ, 71-ата Молитвена закуска с американския президент ли е основният повод за посещението му, кои други официални събития са били предвидени в програмата му и с представители на кои институции са организирани срещи. Запитванията останаха без отговор.

От публикациите на пресцентъра на прокуратурата стана ясно, че по време на пътуването си до САЩ Иван Гешев е участвал в дискусия, на която са присъствали политици от Югоизточна и Източна Европа и се е провела в една от сградите на американския Конгрес. По-късно публикува снимки с организаторите на събитието – конгресмените от Републиканската партия Робърт Адерхолд и Пийт Сешънс.

Националната молитвена закуска е традиционно събитие, организирано от консервативни американски политически кръгове, което от десетилетия събира на едно място лидери от САЩ и света, а действащият американски президент ги приветства.

Според Вашингтон поуст „Събирането за Националната молитвена закуска“ се провежда от кръг конгресмени, сред които са Адерхолд и Сешънс. В програмата си то предвижда участниците да проследят на екран обръщението на президента Джо Байдън от истинската Национална молитвена закуска.

Непосредствено преди Нова година Гешев пък стана обект на директни критики от американския конгресмен Уорън Дейвидсън. Той призова финансовата министърка на САЩ Джанет Йелън за санкции срещу българския главен прокурор заради „крещящо пренебрежение“ спрямо вече наложените американски санкции по глобалния закон "Магнитски".

През юни 2021 г. САЩ санкционираха за корупция депутата от ДПС Делян Пеевски, тогавашния зам.-председател на Бюрото за контрол на специалните разузнавателни средства Илко Желязков и обвиняемия по редица обвинения в България бизнесмен Васил Божков, който се намира в Дубай. Прокуратурата обаче разследва единствено Божков.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG