Връзки за достъпност

Извънредни новини

Конгресмен иска санкции срещу Гешев заради "крещящо пренебрежение" на закона "Магнитски" 


Главният прокурор Иван Гешев
Главният прокурор Иван Гешев

Финансовото министерство на САЩ да наложи санкции срещу българския главен прокурор Иван Гешев. За това настоява американският конгресмен Уорън Дейвидсън в свое писмо до финансовата министърка Джанет Йелън.

Дейвидсън е републиканец от Охайо, бивш военнослужещ в американската армия, който често работи по финансови теми в Конгреса на САЩ.

Подписаното от него писмо беше разпространено от няколко български депутати в социалните мрежи в петък. Самият Дейвидсън потвърди, че е негов автор, публикувайки копие в профила си в Туитър.

Конгресменът настоява Вашингтон да санкционира Гешев заради съмнения за корупция, както и заради пренебрегването на вече наложените санкции по глобалния закон "Магнитски" от българското държавно обвинение.

През юни 2021 г. САЩ санкционираха за корупция депутата от ДПС Делян Пеевски, тогавашния зам.-председател на Бюрото за контрол на специалните разузнавателни средства Илко Желязков и обвиняемия по редица обвинения в България бизнесмен Васил Божков, който се намира в Дубай. Забрана за влизане на американска територия беше наложена и на Александър Манолев, Петър Харалампиев и Красимир Томов.

Веднага след обявяването на американските санкции, българската прокуратура започна проверки. На 21 юли 2021 г. главният прокурор Иван Гешев беше попитан по време на свое изслушване в парламента дали има образувано дело срещу Пеевски по този повод. Той отговори, че няма "личен интерес" по темата и не е запознат.

Шест дни по-късно ръководителката на вече закритата Специализирана прокуратура Валентина Маджарова съобщи, че проверката срещу Пеевски и Желязков е прекратена. Това съвпадна с рождения ден на депутата на ДПС. Седмица по-късно адвокатите му внесоха иск срещу наложените му санкции в Окръжния съд на окръг Колумбия.

Сега конгресменът Дейвидсън обвинява българската прокуратурата, че с бездействието си спрямо по-голямата част от санкционираните по "Магнитски" подкопава глобалния закон.

"Крещящото пренебрежение на американските санкции от главния прокурор е неприемливо и трябва да бъде адресирано", призовава Дейвидсън в писмото си до финансовата министърка на САЩ Йелън.

Според него "използването на ръководството на прокуратурата като оръжие в услуга на организираната престъпност и корупцията е сериозна заплаха за стабилността на важен съюзник в НАТО и по общо – на целия регион на Балканите".

Това не е първата критика към българските власти от страна на представители на американската законодателна власт. В началото на март 2021 г. двама сенатори призоваха България да уважава демократичните ценности и върховенството на закона.

В съвместно изявление на Боб Менендес и Джим Риш се казваше, че "постоянната корупция, влошаването на медийната свобода, политизирането на правосъдието и други заплахи за върховенството на закона поставят сериозни предизвикателства пред двустранните американско-български отношения".

Няколко месеца след това Вашингтон наложи санкциите срещу Пеевски, Божков и Желязков. Оттогава насам главният прокурор Гешев неведнъж е определял глобалния американски закон "Магнитски" като "политически и административен инструмент", който "не е задължително да води до наказателно-правен ефект" в България.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG