Връзки за достъпност

Извънредни новини

Асен Генов, за когото казването на истината е изкуство


Асен Генов

Той смята казването на истината с думи за естествено продължение на изявата чрез визуалното изкуство. Усилията му са насочени към минимизиране на “шума” в информационното пространство. На годишнината от войната на Русия с Украйна Асен Генов е Човек на деня на Свободна Европа.

Една година продължава пълномащабната агресивна война на Русия в Украйна. Над 20 000 цивилни жертви, над 8 милиона бежанци, над 5 милиона вътрешно разселени украинци. Близо 65 000 случая на военни престъпления. Това е равносметката на 24 февруари 2023 г., по данни на ООН и Европейската комисия.

Една година Кремъл не спира да отрича очевидното, да нарича войната “специална операция” и да обвинява Запада за нея.

На този фон една година анализаторът Асен Генов не се уморява да повтаря, че днешната агресия е само продължение на започнатата през 2014 г. война, с която Москва заграби Крим и подкрепи сепаратистите в източния украински район Донбас. Авторът на онлайн предаването “Контракоментар” почти всеки ден в последната година не пропуска да зададе въпрос по темата на гостите си.

Представян е като блогър, влогър, ютюбър, активист, журналист, анализатор. Приема всички определения за себе си, но подчертава, че най-вече е автор на“Контракоментар”. Предаването му в платформата за видесподеляне Ютюб има близо 16 хил. последователи.

Изкуството на каузите

Асен Генов завършва гимназия по изкуствата със специалност керамика. Казва, че съществена част от живота му е осмисляна през средствата на изкуството. В този смисъл за него е естествена “трансформацията от човек, който е насочвал погледа си към изкуството, към човек, който се изявява и реализира чрез медиите”.

Израства в семейство на бижутер и инженер и от малък има отношение не само към красивото и грозното, но и към реда и хаоса.

“През 2013 г. избраха нов шеф на ДАНС (Делян Пеевски от ДПС - бел. ред.) и това сякаш наруши моите усещания за хармонията между тези неща. Тогава бях един първите, призовали за протест. И този призив намери отзвук”, каза Асен Генов пред Свободна Европа.

Видът, в който партизанският паметник пред централата на БСП осъмна на 7 ноември 2013 г. Асен Генов беше един от обвинените за боядисването му.
Видът, в който партизанският паметник пред централата на БСП осъмна на 7 ноември 2013 г. Асен Генов беше един от обвинените за боядисването му.

Животът му е белязан с каузи, за които вярва, че в България трябва да се защитават - през човешките права, защитата от дискриминация, свободата и равноправието на религиите, екологичните граждански инициативи до трайното му “закотвяне” в политическата информационна сфера.

“Предлагам анализ на хората през трибуната в собствения ми канал в Ютюб именно за това: да се подобри информационната среда и да се изчисти шума”, каза той.

Обществото трябва да прочете критично страницата на комунизма от историята си
Асен Генов

Асен Генов има активна позиция по въпроса със съветския паметник, който в четвъртък беше потрошен. Той е дълбоко убеден, че мястото на този “артефакт” от времето на комунизма не е в центъра на София, а в музей на тоталитарното изкуство.

“Нашето общество трябва най-накрая да прочете и оцени критично, след което да затвори тази мрачна страница от нашата история - комунистическия период от 1945 до 1989 година, чийто отзвук в обществено политически план се вижда и днес”, каза той.

Самият той беше обвинен в хулиганство заради боядисването на паметника на партизани пред централата на БСП. По-късно Европейският съд по правата на човека осъди България по делото, заведено срещу него.

Артистичните акции срещу комунистически паметници в наши дни се възприемат като нормален акт на политически протест. За българските институции обаче те са хулиганство.

По думите на Генов единственото, което постигат подобни паметници, е да поддържат мита за комунистическия режим жив, да поддържат носталгията към онова време.

“На практика са най-мощните инструменти на руското политическо влияние в България”, каза той.

Борбата с дезинформацията за войната като кауза

За Асен Генов войната в момента в Украйна е “фактическият завършек” на Втората световна война и “последната фаза на агресивната комунистическа идеология и режим”.

“Путинова Русия си позволи със средствата на Втората световна война, с мотивите на тогавашна Хитлеристка Германия да започне днес най-големият военен конфликт на територията на Европа”, каза Генов.

По думите му Русия опитва с военна агресия да пристъпи всички международни правила, установени именно след Втората световна война - да си присъедини нови територии, да унищожи друга държава, да претопи друг народ.

“Исторически Русия няма основание за това, политически няма право на това, а военно - извършва престъпления”, каза Генов.

Той припомни останалата в историята като мюнхенска реч на Путин на форума по сигурността през 2007 г., когато лидерът на Кремъл “очерта ясно агресивната военна политика на Русия и ясно определи Запада на свой противник”.

По думите на Генов естественият му първи ход през 2014 г. е била именно анексията на Крим и поддръжката на сепаратистите, на практика - терористите в Украйна.

“Тогава реално започна войната на Русия срещу Украйна. Последваха 8 години на подготовка и през 2022 г. започна пълномащабната фаза на войната”, каза анализаторът.

По думите му настоящата агресивна война може да се определи най-ясно от самата путинска и руска доктрина - деукраинизация, унищожаване на държавността, унищожаване на културата и народа.

“Действията, които наблюдаваме вече година, имат всички характеристики на геноцид - военни престъпления, унищожаване, етническо прочистване, асимилация на хиляди похитени деца”, каза Генов.

Той е убеден, че всичко това естествено трябва да завърши с военен трибунал и присъда над инициаторите, идеолозите, стратезите и изпълнителите на зверствата в Украйна.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG