Връзки за достъпност

Извънредни новини

За пръв път от 39 г. българин е на подиума на Световната купа по ски. Алберт Попов стана трети в САЩ


Алберт Попов беше най-бърз във втория манш в курорта Палисейдс Тахо и така се изкачи с цели 22 места в класирането.
Алберт Попов беше най-бърз във втория манш в курорта Палисейдс Тахо и така се изкачи с цели 22 места в класирането.

Алберт Попов записа в понеделник рано сутринта най-доброто класиране в кариерата си и един от най-добрите резултати в историята на българските ски въобще, завършвайки трети в слалома от Световната купа по ски алпийски дисциплини в американския зимен център Палисейдс Тахо.

Това е първото качване на българин на подиум от Световната купа след Петър Попангелов, който завършва трети на 16 декември 1984 г. в слалома в Мадона ди Кампильо (Италия).

Попангелов е единственият български скиор, заемал първото място в старт от световната надпревара - в Ленгрис (Германия) през 1980 г.

Алберт Попов постигна третото си място в понеделник, изкачвайки цели 22 позиции в класирането. В първия манш той остана на 25-то място, но при второто спускане даде най-добро време.

Така той раздели третата стълбичка от подиума с олимпийския шампион от Пекин 2022 - Клеман Ноел от Франция, който водеше след първия манш.

Трасето във второто спускане на Попов беше наредено от треньора му Ивайло Борисов. Българинът кара без грашка и след финиша оглави временното класиране. След това снеговалежът, който не спря през цялото състезание, се засили още повече и затрудни следващите скиори.

Тимон Хауган, Александър Стийн Олсен, Алберт Попов и Клеман Ноел (отляво надясно) празнуват на подиума в Палисейдс Тахо.
Тимон Хауган, Александър Стийн Олсен, Алберт Попов и Клеман Ноел (отляво надясно) празнуват на подиума в Палисейдс Тахо.

В крайна сметка първото място остана за световния шампион при младежите през 2022 г. Александър Стийн Олсен (Норвегия) с 1:47.47 минути. След него на 5 стотни от секундата завърши сънародникът му Тимон Хауган. Попов и Ноел останаха трети с пасив от 24 стотни от победителя.

В генералното класира за Световната купа води швейцарецът Марко Одемарт с 1466 точки пред норвежеца Александър Омод Килде с 1080 и сънародника им Хенрик Кристоферсен с 874. В момента Попов заема 42-рата позиция със 160 точки.

При подреждането за малкия кристален глобус в слалома първи е Лукас Бротен (Норвегия) с 466 точки пред Кристоферсен с 434 и Даниел Юл (Швейцария) с 401 точки. Алберт Попов е 16-и със 160 точки.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG