Връзки за достъпност

Извънредни новини

Над 74 млн. евро са спестени от емисии на свързани с Ковачки централи, сочи доклад


ТЕЦ „Брикел“ е една от централите, изследвани в рамките на доклада
ТЕЦ „Брикел“ е една от централите, изследвани в рамките на доклада

Електроцентрали, свързвани с Христо Ковачки, са спестили над 74 млн. евро от недекларирани емисии на парникови газове. Това са изводите от експертен доклад, публикуван във вторник по поръчка на екологичното сдружение „За Земята“.

Информацията идва ден, след като Европейската прокуратура (ЕП) съобщи, черазследва предполагаеми измами със системата за търговия на Европейския съюз с емисии (СТЕ). Възможните загуби за ЕС и отделните страни от подобни злоупотреби в България са на стойност милиони евро.

Докладът, публикуван от „За Земята“, е озаглавен „Скритата картина на замърсяването с въглероден диоксид: как несъответствия в данните облагодетелстват топлоелектроцентралите от кръга „Ковачки“.

"Когато е спряна, Гълъбово става рай". Защо никой не може да спре ТЕЦ "Брикел" да замърсява
please wait

No media source currently available

0:00 0:11:46 0:00

Изследването обхваща периода от 2017 г. до 2021 г. и включва информация от общо пет теца - „Топлофикация - Перник“, „Топлофикация - Сливен“, ТЕЦ „Бобов дол“, ТЕЦ „Брикел“ и ТЕЦ „Марица 3“ АД.

Според заключенията тези централи са укрили близо 2 млн. тона въглероден диоксид в докладите си за отделяните вредни емисии за периода. До този извод се стига, като се взимат предвид само публично достъпни данни като използваните количества горива и емисионните фактори.

„За Земята“ ще използва резултатите от изследването, за да сигнализира Изпълнителната агенция по околна среда и Българската служба по акредитация.

В понеделник служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев съобщи пред БТА, че в България се провежда акция на Европейската прокуратура. Същия ден български медии публикуваха информация за обиски в централи, свързвани с Ковачки.

От ЕП съобщиха, че обект на разследване е частна компания, отговорна за проверката на емисиите парникови газове от топлоелектрически централи и топлофикации в България. Предполага се, че от 2017 г. насам компанията е представяла неверни данни пред компетентните власти, за да декларира по-ниски въглеродни емисии, което води и до по-ниски дължими суми в бюджета.

Европейската система за търговия с емисии (СТЕ) е първият пазар на въглеродни емисии в света. В нейните рамки всички големи замърсители са задължени да декларират на годишна база количеството въглероден диоксид, което отделят.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Борисов - отново премиер. Възможно ли е
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:38 0:00
XS
SM
MD
LG