Връзки за достъпност

Извънредни новини

Европрокуратурата разследва измами за милиони евро, свързани с вредни емисии в България


Топлофикацията в Габрово, една от проверените от ГДБОП и ДАНС на 27 февруари 2023 г.
Топлофикацията в Габрово, една от проверените от ГДБОП и ДАНС на 27 февруари 2023 г.

Европейската прокуратура (ЕП) в София съобщи късно в понеделник, че разследва предполагаеми злоупотреби в България със системата за търговия на Европейския съюз с емисии парникови газове (СТЕ). Възможните загуби за ЕС и националните бюджети са за милиони евро.

По-рано в понеделник служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев съобщи пред БТА, че в България се провежда акция на Европейската прокуратура. Ръководената от Лаура Кьовеши институция потвърди информацията пред Свободна Европа.

По информация на български медии се проведоха обиски в тецове и топлофикации, свързвани с енергийния бизнесмен Христо Ковачки.

Разследвана е частна компания, която отговаря за проверката на емисиите парникови газове от топлоелектрически електроцентрали и топлофикации в България, съобщи ЕП. Предполага се, че от 2017 г. до момента тя е представяла неверни данни и фалшиви годишни отчети до компетентните български власти, за да декларира занижени вредни емисии.

Според събраните доказателства не са съобщавани пълните количества на замърсяването и така не са били плащани дължимите към бюджета суми. В съобщението се казва още, че по-голямото замърсяване води и до влошаване на качеството на въздуха в България.

Над 150 служители на Главната дирекция "Борба с организираната престъпност" (ГДБОП) и Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС) са участвали в претърсванията. Те са повече от 40 на брой и са извършени в 11 български града. Разпитани са над 70 свидетели.

Разследващите са иззели мобилни телефони, лаптопи и обемна документация по разследването. Следствените действия продължават.

Европейската система за търговия с емисии (СТЕ) е сред ключовите политики на ЕС за намаляване на измененията в климата и е първият пазар на въглеродни емисии в света. Тя има за цел да осигури ефективен механизъм за намаляване на замърсяването с парникови газове.

В рамките на СТЕ всички големи замърсители са длъжни да представят годишни доклади за количеството изхвърлен в атмосферата въглероден диоксид.

По информация на БНР са претърсени тецовете "Бобов дол", "Брикел" и "Марица 3", както и топлофикациите в Перник, Габрово, Сливен, Велико Търново, Русе и Бургас.

От ТЕЦ "Бобов дол" потвърдиха пред Свободна Европа, че в централата има представители на няколко институции, които извършват проверка. Пред БТА от димитровградската ТЕЦ "Марица 3" също потвърдиха за проверка на документи и фактури.

Централите, за които се споменава в публикацията на БНР, през годините са свързвани с енергийния бизнесмен Христо Ковачки. Пред Свободна Европа той каза, че е консултирал въглищната ТЕЦ „Брикел“ край Гълъбово, но не посочи дали е имал пряко или косвено участие в собствеността ѝ и не каза кои други централи е консултирал.

Миналата година неправителствената организация „Грийнпийс“ – България публикува доклад, озаглавен „Осемте кръга на Въглищната империя на „Ковачки“. В него се описват взаимовръзки между редица фирми, които през годините са били свързвани с името на Христо Ковачки. Сред тях са именно централите, които според БНР са обект на проверките.

През юли 2021 г.„Биволъ“ публикува разследване на OCCPR, в което се твърди, че тецовете „Бобов дол“ и „Брикел“ са подали занижени отчети за въглеродните си емисии през последните три години, като по този начин са си спестили най-малко 26,630 милиона евро.

Данните са били заверени от компания, основана от 27-годишен собственик без предшестващ опит във верификацията на емисии. Въпреки това в рамките на няколко месеца тя се е сдобила с 12 клиенти, всички свързани с бизнесмена Ковачки.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG