Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Пращаме войници в Молдова". В Румъния се разпространяват фалшиви новини, свързани с войната


Колаж от публикациите в социалните мрежи в Румъния
Колаж от публикациите в социалните мрежи в Румъния

Чрез десетки публикации в социалните мрежи в Румъния бяха разпространени фалшиви новини за това, че Букурещ изпраща войници по границата си с Молдова. Информация беше опровергана от Министерството на отбраната в Букурещ.

Според фалшивите новини румънската армия е разположила системи за противовъздушна отбрана по границата с Молдова, а по-късно дори е изпратила на там и танкове. В някои от публикациите дори се появяват твърдения, че румънски войски са навлезли на територията на Молдова.

Новината идва, след като преди седмици в България се разпространяваше фалшивата информация, че в България се готви „мобилизация за българските мъже“.

Във всички фалшиви публикации в Румъния се съдържат и снимки, които са стари, не са от описаните в тях места, или изобщо не са снимки на румънската армия.

От Министерството на отбраната посочват, че „не са били извършвани промени в позиционирането на системите за противовъздушна отбрана, както и на други части, свързани с отбраната на Румъния“.

От румънската служба на Свободна Европа отбелязват, че подобни фалшиви новини, свързани с армията, са започнали да се разпространяват в голям обем след началото на войната. За целта от Министерството на отбраната са изградили онлайн платформа, на която фалшивите новини се опровергават.

Фалшиви новини в Румъния има още за задължителна мобилизация, потенциална атака от страната към Русия, румънски войници, които се бият в Украйна, както и за т.нар. кемтрейлс. Освен в социалните мрежи фалшивите новини се разпространяват и от някои крайнодесни политици.

Фалшиви новини за готвено участие на български войници в Украйна, мобилизация, както и за т.нар. кемтрейлс – конспиративната теория, свързана с това, че от самолетите в небето, са следи от химически или биологични агенти, се разпространяват и в България. Кандидати на партия "Възраждане" обявяваха в кампаниите си за предишното народно събрание, че ще създадат комисия, която да разследва кемтрейлс в България.

От началото на войната в Украйна редица институции и организации, сред които Европейската комисия и НАТО, предупреждават за засилени кампании за дезинформация, които се използват от Русия.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG