Връзки за достъпност

Извънредни новини

Да ядем щурци? Задължително? Как вдъхновена от Москва кампания превзема и България


Тициана ди Костанцо е основател на Horizon Insects. Тя държи парче пица, направено с брашно от щурци.
Тициана ди Костанцо е основател на Horizon Insects. Тя държи парче пица, направено с брашно от щурци.

Представяте ли си някой да ви задължи да изядете един щурец? Абсурдно е, нали. От това обаче се страхуват много хора, излъгани от разрастващата се кампания. Нейните следи водят към Русия, която води пропагандна война срещу Европа.

Той е маргинален политик и инфлуенсър в социалните мрежи. Зрителите го познават от националната телевизия по време на избори, когато БНТ е длъжна да показва всички кандидати, дори и тези, които не събират и половин процент. Той се казва Георги Георгиев - Готи и наскоро написа, че Европейската комисия иска да "разболява от рак" хората.

Това абсурдно твърдение е подкрепено със списък на храните, към които в ЕС официално може да се добавят насекоми на прах. Готи пише, че това са храните, "чрез които Европейската комисия официално ще ни разболява от рак". Този статус е споделен над 1000 пъти, а коментарите под него са стотици.

Някои от включилите се в дискусията са наистина ядосани. Цеци Илиева пише, че мрази "СКАПАНИЯ ЕС", в който "ни набутаха мръсните продажни политици".

Основното, което тревожи коментиращите, е, че “ЕС ще ни задължи да ядем насекоми”.

Освен директните споделяния, статусът на Готи е копиран от десетки други потребители на социалната мрежа без да се посочва авторството му. Възмущението набира сила и темата вече се появява и в някои интернет сайтове. Основното, което тревожи коментиращите, е, че “ЕС ще ни задължи да ядем насекоми”. Това не е вярно.

“Ще ядем насекоми по препоръка и настояване на изтънчените европейци, които доскоро не ни даваха да се гордеем с шкембе чорбата си, щото била от карантия,” гласи друг коментар.

Всички подобни публикации внушават, че ЕС е разрешил употребата на насекоми във всякакви храни, сред които и хляб, и няма да знаем кога ядем насекоми и кога не, а всичко това е направено без никакви изследвания.

Трудно е да се изчисли до колко точно потребители на социалните мрежи и читатели е достигнала тази лъжа, но вирусното разпространение показва, че те са поне няколко десетки хиляди.

Всъщност истината е друга - Европейската комисия даде разрешение за употреба на продукти с прах или протеини от един вид щурци, но става дума за конкретни продукти на три компании. Това трябва да бъде изрично написано на опаковката, а употребата няма как да бъде задължителна. Преди да се издаде разрешението са проведени и изследвания. А паниката и масовото отвращение изглеждат като част от дезинформационна кампания, която водят хора и организации, симпатизиращи на управлението на Русия.

Какво точно реши ЕС

Конкретният повод за появата на тези “новини” и дезинформацията е решение на Европейската комисия (ЕК) от 3 януари за регламент, който е публикуван в официалния вестник на Европейския съюз (ЕС).

Този регламент разрешава използването на частично обезмаслен прах от Acheta domesticus (домашен щурец), произвеждан от виетнамското дружество Cricket One. Разрешението е само и единствено за прилагането на този конкретен продукт и не дава свобода на производителите на храни да използват всякакви насекоми.

Производителите са задължени да напишат на етикета на храната, че съдържа прах от домашен щурец.

Публикуван е списък с позволените продукти, в които може да се съдържа „обезмаслен прах от домашен щурец“. Това са предимно тестени изделия, като многозърнест хляб и хлебчета, крекери и гризини, зърнени блокчета, сухи смески за печива, бисквити, сушени пълнени и непълнени продукти на основата на макаронени изделия, сосове, снаксове, бирени напитки и други.

Не е вярно, че брашното от скакалци ще се влага във всякакви продукти без знанието на консуматора. В решението на ЕК изрично е посочено, че производителите са задължени да напишат на етикета на храната, че съдържа прах от домашен щурец.

Не е вярно също, че не е имало изследвания. Изследванията върху праха от домашен щурец започват още през 2020 г., когато ЕК иска от Европейския орган за безопасност на храните (ЕОБХ) да направи оценка и да се произнесе преди да бъде дадена зелена светлина на производителите за пускане на пазара. Органът стига до извода, че продуктът на Cricket One „е безопасен при предложените условия на употреба и нива на употреба“.

ЕОБХ препоръчва да се проведат допълнителни изследвания относно алергенността на Acheta domesticus. Според институцията продуктът „може да причини алергични реакции при лица, които са алергични към ракообразни, мекотели и акари“.

Решението от 3 януари изобщо не е първото по темата. Още на 12 ноември 2021 г. ЕК издаде разрешение за употреба за Locusta migratoria (мигриращ скакалец), а на 8 февруари 2022 г. - за Tenebrio molitor (жълт брашнен червей) – всички в замразена, изсушена и прахообразна форма. Разрешенията, също като това за Acheta domesticus, се отнасят само за определен продукт на конкретен производител.

Кой плаши хората със скакалци

Най-често в прегледаните от Свободна Европа постове се споменават скакалци. Решението на ЕК сега обаче се отнася до един вид щурци. “Новината”, че ЕС ще ни кара да ядем скакалци или щурци, е достигнала до много хора и е предизвикала интерес. За това свидетелстват и данните на Гугъл. Търсенето на "скакалци" и "щурци" е успяло да влезе в статистиката на Гугъл трендс за храна за последните 90 дни, което говори за голям интерес. Пиковете на търсенията по темата през януари са два.

Преди това във фейсбук темата се среща предимно в конспиративни групи, като “НИЕ НЯМА ДА СЕ В@КСИНИРАМЕ!” и в страниците на сайтове, известни с прокремълски позиции. На 26 и 24 януари Informiran.net и flagman.bg излизат със заглавие: "Официално! От днес вече ще ядем щурци и ларви на бръмбари, без да знаем." Подобни заглавия имат още няколко сайта.

Големият пик на търсенето на "щурци" според Гугъл е на 30 януари. Дни по-рано във фейсбук излиза една публикация, която смесва истина и невярно твърдение, а после е препубликувана от няколко сайта, както и от Готи. Публикацията представлява реалния списък на храните, в които може да се добавят насекоми на прах според решението на ЕК. Към този списък обаче е добавен коментар, който твърди, че "хитинът в насекомите не е пригоден за храна на млекопитаещи". Постът завършва със заключение, че хитинът е "бавна и подла отрова, която ще доведе до нови, неизвестни и неочаквани заболявания, и в това, няма никакво съмнение!!!”"

Първата подобна публикация, която успяхме да намерим, е от профил с име Надя Иванова от 26 януари.

Почти всички публикации на Иванова са в прослава на президента на Русия Владимир Путин. Има цитати с картинка и на лидера на сдружение “Русофили” Николай Малинов, който е подсъдим за шпионаж в полза на Русия. Иванова “подгрява” и протеста, който е организиран на 7 февруари срещу спирането на руските пропагандни телевизии в ЕС и в България. Представител на тези телевизии за България е Николай Малинов.

След това “новината” започва вирусно споделяне (138 пъти от профила на Иванова), както и копиране без да се споменава източник. Такъв е случаят на профила Lisa Miller, която на 30 януари я споделя в групата "Варна без Цензура".

Профилът на Miller изглежда фалшив, снимките са взети от банка за снимки, показа проверка на Свободна Европа. Профилът с име Miller споделя много конспиративни теории и фалшиви новини, като това, че изборите в САЩ ще бъдат обявени за невалидни.

Сюжетът идва от Москва

По същото време темата се появява в най-гледането време на руските телевизии, които са контролирани от Кремъл. На 29 януари един от най-известните пропагандисти на Путин - Дмитрий Кисельов, описва същия сюжет в рубриката си в неделните новини на руския Първи канал “Вести недели”.

"А сега им се препоръчва и да ядат насекоми", казва руският пропагандист Кисельов за Европа.

“Културната трансформация в Европа продължава от дълго време и със сигурност има битово измерение", започва Кисельов. Продължава с познатия разказ, че от хората в Европа се иска да перат по-малко, да използват по-малко уреди, да ограничат температурата в помещенията и добавя: "А сега им се препоръчва и да ядат насекоми".

Кисельов разсъждава от екрана как френската кухня може да стане неузнаваема, италианската - неузнаваема, баварската наденица - неприлична, а британската пържола - политически некоректна.

“Убеждават европейците да се къпят по-рядко и да ядат насекоми”, казва в заключение пропагандистът.

Два дни по-късно постът, публикуван първо от Иванова и Miller, е споделен и от името на Георги Георгиев - Готи. Той е председател на партия "Българско национално обединение", която предостави регистрацията си на изборите през 2021 г. на „Българско лято“ на Васил Божков. Той беше един от най-заможните и влиятелни бизнесмени в България, преди да бъде обвинен за ръководство на организирана престъпна група, принуда, изнудване, опит за подкуп на длъжностно лице и подбудителство към престъпление по служба през 2020 г. Сега живее в изгнание в Дубай.

Опасна ли е употребата на насекоми

Насекомите са традиционна храна в Азия и Африка и в употребата им няма нищо вредно, казват експерти.

“Дори като качествено съдържание и състав на аминокиселини са добри. Въпрос на предпочитание е", каза пред Свобода Европа биологът и д-р Йордан Стефанов.

“Аз лично не искам да ям насекоми и ларви или продукти от тях, но не виждам нищо лошо да се продават. В крайна сметка в една пазарна икономика пазарът решава”, каза Стефанов.

Той добави, че брашната от насекоми са добър заместител на протеините във фуражите и е хубаво да има добра алтернатива на соята. “Вместо да се тъпчат животните със соев шрот, богат на антинутриенти, по-добре е евтин инсектен”, каза Стефанов.

Протеинът и продуктите от инсекти, предлагани в момента на европейския пазар, са далече от евтини. Не успяхме да намерим такива в България.

Прах от скакалци (протеин) за човешка употреба, произведен в Канада, се продава в Нидерландия за 102 евро за опаковка от 454 грама. Д-р Стефанов смята, че тези продукти ще поевтинеят, тъй като са нова технология. Български компании също разработват протеини от насекоми с помощта на Университета по хранителни технологии в Пловдив.

Пропаганда срещу Европа

Стефанов смята, че истерията около насекомите е просто антиевропейска пропаганда. “Хитин звучи сложно и плашат хората с него”, каза той. Това е органично вещество, което се съдържа в черупките на насекомите.

Доц. Милена Якимова, преподавател по социология в Софийския университет "Св. Климент Охридски“ и автор на книгата "Страх и пропаганда“, също каза, че това е пропаганда, насочена срещу Европа.

“Цялата тази пропагандна кампания я мислим през нашия си ключ, нашето си общество, но тя всъщност е насочена срещу цяла Европа. Тя работи, за да ни отблъсква от Европа, да ни показва, че Европа ни е чужда”, каза Якимова.

Тя добави, че кампанията с “насекомите” е конспиративна логика, която да ни отблъсне от идеята за Обединена Европа. “Това е атака изобщо срещу европейската солидарност, хем е подигравка, хем лежи на погнусата на западния човек за насекомите, каквато няма на Изток", каза Якимова .

Якимова е сред изследователите на Фондация за хуманитарни и социални изследвания – София (ФХСИ), в проекта им за мониторинг на Руската пропаганда в българските медии онлайн. Мониторингът на ФХСИ също е уловил “новината” за насекомите. Тя е част от тенденцията на “заливане” на информационното пространство с “новини”, които нямат нищо общо с реалността.

  • 16x9 Image

    Георги А. Ангелов

    Георги A. Ангелов е журналист в Свободна Европа от 2022 година. Кариерата си започва преди 20 години в смолянския вестник "Отзвук". След това работи в редица национални вестници. Бил е репортер в "Дневник", редактор в OFFNews.bg, автор и кореспондент в българската секция на Deutsche Welle (DW). 

XS
SM
MD
LG