Връзки за достъпност

Извънредни новини

Кампанията: ЦИК няма да сменя развалени машини за гласуване в деня на вота

На 2 април в България ще се проведат избори за Народно събрание. Това са петите избори за последните 2 години. В този блог следим най-важното от предизборната кампания.

15:15 3.3.2023

МВР е получило сигнали, че се подготвят незаконни действия за манипулиране на резултатите

В Министерството на вътрешните работи (МВР) има сигнали за подготовка за извършване на незаконни действия за манипулиране на изборните резултати. Това съобщи служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев в петък. Образувани са и първите производства.

Министърът не даде повече подробности, като от думите му стана ясно, че става въпрос за конкретна партия, която има осъдителна присъда и споразумение. „Вече има данни от предходните избори, в осъдителните актове става ясно кой е купувал гласове“, добави Демерджиев.

Той каза още, че с връщането на хартиената бюлетина активността на тези, които искат да манипулират изборните резултати, се повишава. „Аз съм предупредил нашите структури, нашата активност също ще бъде значително по-висока, вниманието ни ще бъде по-голямо“, добави Демерджиев.

10:28 3.3.2023

Започна предизборната кампания

От 00:00 ч. на 3 март официално започна предизборната кампания за предсрочните парламентарни избори на 2 април. Тя ще продължи до 24:00 ч. на 31 март. Това се посочва в решение 1695-НС на ЦИК и в хронограмата, публикувана на сайта на комисията.

В изборите ще участват 21 политически формации - 14 партии и 7 коалиции. От Инициативни комитети са издигнати двама независими кандидати – Веселин Марешки в 3-ти МИР- Варна, и Милен Милев в 11-и МИР – Ловеч.

13:59 2.3.2023

Видео наблюдението на изборите ще се прави с мобилни устройства

За видео наблюдението на изборите ще се използват мобилни устройства. Това става ясно от договора между Министерството на електронното управление и държавната фирма "Информационно обслужване", публикуван на сайта на министерството в четвъртък.

Ведомството възлага на "Информационно обслужване" да осигури 12 130 мобилни устройства, софтуер, с който да сработи излъчването от тях, както и система, която да показва видеото в реално време. От договора не става ясно дали устройствата ще бъдат телефони или таблети, но по информация на Дневник става въпрос за телефони.

Договорът е за 6 444 735 лв. с ДДС. По-рано беше решено видео наблюдението да започне след приключването на гласуването. Ще бъдат заснети броенето на бюлетините и попълването на протоколите.

15:15 1.3.2023

Централната избирателна комисия изтегли номерата за партиите и коалициите, с които те ще бъдат отбелязани в интегралната бюлетина на изборите на 2 април. ПП-ДБ са под номер 12, ГЕРБ-СДС са с 2, ДПС - 13, "Възраждане" - 3, БСП - 1.

10:55 1.3.2023

ПП-ДБ има минимална преднина пред ГЕРБ, според "Алфа Рисърч"

Коалицията между "Продължаваме промяната" и "Демократична България" (ПП-ДБ) би получила най-много гласове, ако изборите са днес, показва национално представително проучване на "Алфа Рисърч", публикувано в сряда. Преднината на ПП-ДБ пред коалицията ГЕРБ-СДС е само един процент, което показва паритет между двата основни конкурента за първото място. Двете коалиции имат в момента доверието съответно на 26,4 и 25,2 на сто от решилите да гласуват. Повечето избиратели не биха подкрепили коалиция между първите две политически сили, показва още изследването.

В парламента биха влезли пет политически сили - ПП-ДБ, ГЕРБ-СДС, ДПС, "Възраждане" и БСП. За ДПС биха гласували 13,2%, за "Възраждане" - 11,3%, а за БСП - 7,4%.

Данните на "Алфа Рисърч" показват, че три политически сили са малко под 4-процентната бариера за влизане в парламента - "Български възход" на бившия служебен премиер Стефан Янев, коалиция "Левицата" на бивши лидери на БСП, както и "Има такъв народ" на Слави Трифонов.

Само 5 на сто от анкетираните са готови напълно да подкрепят коалиция между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС, а още 28 на сто не биха имали против. Лидерите на "Продължаваме промяната" и "Демократична България" многократно са казвали, че не искат да правят коалиция с ГЕРБ, чийто лидер Бойко Борисов обвиняват за корупцията в страната. От своя страна, Борисов многократно е призовавал опонентите си да постигнат съгласие.

Половината от всички анкетирани обаче са против коалиция между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС.

Изследването е проведено между 21 и 27 февруари и е платено от "Алфа Рисърч". Анкетирани са 1007 пълнолетни граждани от цялата страна, които са били интервюирани с таблети по домовете им.

10:41 1.3.2023

В сряда в 17 ч. изтече срокът за регистриране на кандидатски листи на партиите. Тук събрахме имената на водачите на листи сред партиите и коалициите, които имат шанс да влязат в парламента. Според последните социологически проучвания формациите, които преминават или са близо до 4-процентовата бариера, са ГЕРБ-СДС, "Продължаваме промяната-Демократична България", ДПС, БСП, "Възраждане" и "Български възход".

XS
SM
MD
LG