Връзки за достъпност

Извънредни новини

ЕК предлага електронни шофьорски книжки, които да се отнемат и при нарушения в други страни на ЕС


Eврокомисарят по транспорта Адина Валян
Eврокомисарят по транспорта Адина Валян

Европейската комисия предложи в ЕС да бъдат въведени електронни шофьорски книжки, съобщи БТА. С тях трябва се постигне по-добър обмен на данните зa безопасността на пътя и извършените в чужбина нарушения да не остават ненаказани.

Комисията предлага водач, лишен от право на управление на моторно превозно средство в една страна от ЕС, да не може повече да шофира и в останалите европейски държави. Запазва се възможността водачите да поискат издаването на свидетелство за правоуправление на пластмасова пластика, каза еврокомисарят по транспорта Адина Валян.

Предлага се шофьорски изпити да се полагат при навършването на 17 години, но право за управление на МПС ще се получава на 18 години. Предвижда се изпитателен срок от поне две години за начинаещите водачи след успешното преминаване на изпита.

Също така се предлага и правило за пълна забрана за управление в нетрезво състояние. Две от всеки пет пътни произшествия със смъртен случай включват участието на водач на възраст под 30 г., макар че младите водачи са само осем на сто от всички водачи на автомобили в ЕС.

Валян каза че едва 60 на сто от глобите, наложени за нарушения на пътя в чужбина, се плащат. Миналата година жертвите на пътя в ЕС са били над 20 000, като повечето от загиналите са пешеходци, колоездачи и водачи на мотоциклети.

Валян каза, че данните за пътната безопасност за България и Румъния са лоши. Тя добави, че пътната безопасност не зависи само от поведението на водачите.

Състоянието на превозното средство може да бъде сред проблемите в България и Румъния, състоянието на инфраструктурата също може да бъде сериозен проблем в тези две страни. Събирането на глобите може да бъде подобрено, заяви еврокомисарят.

Предложенията ще бъдат разгледани от Европейския парламент и Съвета на ЕС.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG