Връзки за достъпност

Извънредни новини

Беларус осъди нобеловия лауреат за мир Алес Бяляцки на 10 години затвор


Алес Бяляцки на съдебно заседание в Минск през януари.

Съдът в Минск осъди беларуския лауреат на Нобелова награда за мир Алес Бяляцки на 10 години затвор. Това съобщи в петък правозащитният център "Вясна" в Минск.

Бяляцки е обвинен в контрабанда и укриване на данъци. Правозащитници и западни правителства определиха делото като политически мотивирано отмъщение от страна на дългогодишния авторитарен лидер на страната Александър Лукашенко.

По информация на "Вясна" Ленинският районен съд е осъдил и съподсъдимите на Бяляцки по делото - Валянцин Стефанович и Владимир Лабкович - съответно на девет и седем години. Четвъртият подсъдим, Змицер Салауиу, който е бил съден задочно, е осъден на осем години затвор.

Мъжете бяха изправени пред съда в началото на януари. Те отхвърлиха обвиненията, че са внасяли пари в Беларус за "незаконни дейности и финансиране" на "Вясна", чийто председател е Бяляцки.

През целия си живот той се бори за демокрация и човешки права страната си. Той беше удостоен с Нобеловата награда за мир за 2022 г. заедно с украинската правозащитна организация "Център за граждански свободи" и руската правозащитна група "Мемориал".

Бяляцки основава "Вясна" със седалище в Минск първоначално с името "Вясна-96". През 1999 г. тя става национална неправителствена правозащитна организация.

Той получи наградата "Право на живот" за 2020 г. През октомври 2003 г. Върховният съд на Беларус обяви неправителствената организация за незаконна след участието ѝ в наблюдението на президентските избори в страната през 2001 г. След това тя продължава работата си като нерегистрирана НПО.

Основната дейност на организацията е била защита и подкрепа на политически затворници. От основаването си групата и самият Бяляцки често са подлагани на тормоз и преследвани от страна на правителството на Лукашенко.

Властите в Беларус предприеха мерки за закриване на критични и недържавни медии и правозащитни организации след масовите протести, които избухнаха през август 2020 г. след президентските избори. Според опозицията те са били фалшифицирани, като вотът не е признат от САЩ, Европейския съюз и още няколко държави. Опозицията и западните правителства твърдят, че Светлана Циханоуска, която днес е в изгнание, е спечелила вота.

Хиляди са задържани след вота и има доказани сведения за изтезания и малтретиране на задържани от силите за сигурност. Няколко души са загинали по време на репресиите.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG