Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Сериозни проблеми". Руски милиардер твърди, че парите в Русия свършват


Руският милиардер Олег Дерипаска предупреди, че политиките на руското правителство вредят на финансовата среда.
Руският милиардер Олег Дерипаска предупреди, че политиките на руското правителство вредят на финансовата среда.

Руският милиардер Олег Дерипаска каза, че "през следващата година в Русия няма да има пари", ако в страната не дойдат чуждестранни инвеститори. Това стана на тридневния Красноярски икономически форум, който започна в четвъртък.

Руската служба на РСЕ/РС пише, че Дерипаска е бивш ръководител на компанията "Руски алуминий", а днес е председател на надзорния съвет на "Базов елемент" - компания, която сам е основал. Той е под санкциите на САЩ от април 2018 г. Дерипаска е приближен на руския президент Владимир Путин и финансира на негови проекти.

"Вече има сериозни проблеми с парите, затова започнаха да клатят бизнеса като риба", каза Дерипаска и добави, че за привличането на чуждестранни инвеститори от "приятелски страни" и евентуално преминаване на пазара към Азия "върховенството на закона и предвидимостта са много важни".

"Ако променяме правилата на играта на всяко тримесечие, в зависимост от някакви проблеми, никой няма да ни се довери: нито руските, нито чуждестранните предприемачи", каза още Дерипаска. По негово мнение икономическата ситуация в страната е "много сложна и непредсказуема" и ще остане такава поне до средата на 2025 г.

Също така Дерипаска предложи "да се намали два или три пъти" броят на чиновниците и представителите на правоохранителните органи, като нарече сегашния им брой "сериозна тежест за икономиката". "Пътят на държавния капитализъм не води до никъде", каза той.

След пълномащабното нахлуване на руските войски в Украйна преди година Дерипаска попадна под санкции и от Европейския съюз, Обединеното кралство и няколко други държави. В резултат на това милиардерът беше лишен от кипърското си гражданство, което получи през 2017 г.

През септември 2021 г. екипът на основния критик на Кремъл Алексей Навални публикува разследване, според което роднините на руския външен министър Сергей Лавров използват частни самолети, къщи и хотели, собственост на Дерипаска. Лавров лобира за интересите на бизнесмена.

Изказването на Дерипаска идва малко след като в петък Путин подписа указ, с който Русия ще може да отстранява от длъжност директори и акционери на компании, които не изпълняват държавните договори в областта на отбраната в условията на военно положение

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG