Връзки за достъпност

Извънредни новини

България е поискала ЕК да прекрати доставките на ваксини срещу COVID-19


Асен Меджидиев, служебен министър на здравеопазването

Правителството е поставило въпроса за прекратяване на договора за доставки на ваксини срещу COVID-19 пред Европейската комисия (ЕК). Това каза в събота в пред БНТ служебният здравен министър Асен Меджидиев.

Договорът е до 2025 г. и предвижда закупуване на "огромни" количества ваксини по думите на Меджидиев.

Той каза, че в момента населението няма нужда от ваксини срещу коронавируса, докато нивата на морбили и скарлатина са се повишили значително и грипът тази година протича по-тежко.

„Ние не само имаме ваксини за бракуване, но вече бракувахме огромни количества, предстои тази година да бракуваме още 2 800 000 дози. Това е огромен финансов ресурс. Бях категоричен пред Европейската комисия, че България е твърдо за прекратяване на договора с „Пфайзер“ за закупуване на ваксини“, каза той.

Според него в България е "видимо първо, че ковид ситуацията отмина, второ - всички експерти коментират, че новият тип на вируса заобикаля тези ваксини, а третият въпрос е, че трябва да закупуваме бустерни дози, но имаме ниско ваксинационно число и няма къде да ги прилагаме".

Меджидиев каза, че позицията му е подкрепена от Полша, Чехия и Литва. Той добави, че антиваксинационната кампания в страната е довела до отлив на желание у хората да покриват задължителния имунизационен календар.

Броят на заразените с коронавирус през последното денонощие са 25 според данните, публикувани в Единния информационен портал. Активните случаи към момента са 2928.

Пандемията започна през 2020 г. и доведе до смъртта на милиони хора по света. Общият брой на починалите от коронавирус през последните три години в страната е 38 219, а през последното денонощие е починал един човек.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG