Връзки за достъпност

Извънредни новини

Германски производител на оръжия води преговори с Киев за завод за танкове в Украйна


Ръководителят на германския оръжеен производител "Райнметал" Армин Папергер
Ръководителят на германския оръжеен производител "Райнметал" Армин Папергер

Немската компания "Райнметал" води преговори с Киев за построяване на танков завод в Украйна. Това съобщи ръководителят на германския оръжеен производител Армин Папергер в интервю за в. "Райнише пост".

Папергер каза, че заводът може да бъде построен за около 200 милиона евро и да произвежда до 400 танка "Пантера" годишно. Той определи преговорите с украинското правителство като "обещаващи" и изрази очакване да бъде взето решение по въпроса "в следващите два месеца".

Според него Украйна се нуждае от 600 до 800 танка за победа срещу Русия, а за да бъде събрано това количество, трябва бързо да започне производство на нови танкове. "Дори ако Германия предаде всички 300 танка "Леопард 2", с които разполага Бундесверът, това ще бъде твърде малко", каза той.

Към момента "Райнметал" е в състояние да достави около 250 танка във връзка с войната в Украйна, а работата върви на пълни обороти, добави Папергер. По негови думи вече са подготвени повече от 40 бойни машини на пехотата "Мардер", а до края на годината броят им ще бъде около 100.

От 50 танка "Леопард 2A4" около 30 са готови, а освен това има около 100 танка "Леопард 1" от по-стари модификации, от които могат да се направят 88 машини отново годни за употреба, каза Папергер. Според него войната в Украйна ще продължи "вероятно още години".

Новината идва, след като по-рано в петък германският канцлер Олаф Шолц и американският президент Джо Байдън обещаха постоянна подкрепа от Германия и САЩ за Украйна.

В продължение на месеци Шолц беше убеждаван да одобри изпращането на германски бойни танкове "Леопард" на Украйна. Такова решение дойде в края на януари, когато и Германия, и САЩ съобщиха, че ще предоставят на Киев свои бойни танкове, за да може да продължи да се отбранява.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG