Връзки за достъпност

Извънредни новини

Случаите на заразени момичета с неизвестна болест в Иран се увеличават


Граждани в Кум, Иран протестират срещу властите след нова вълна от заразени ученички с мистериозно заболяване.
Граждани в Кум, Иран протестират срещу властите след нова вълна от заразени ученички с мистериозно заболяване.

Ученички в Иран са с неизвестно заболяване в поне 33 града в 17 ирански провинции в събота. Това съобщи иранската служба "Фарда" на РСЕ/РС.

Увеличението на случаите идва, след като същия ден родители на заразени момичета протестираха в няколко ирански града срещу властите. Първите случаи са потвърдени през ноември, като по-късно се появиха спекулации, че става дума за атаки с отровен газ през последните месеци, които съвпаднаха с потушаването на безпрецедентните протести заради смъртта на млада жена в ареста през септември.

Източник от начално училище за момичета в град Исламшахр, южно от Техеран, избрал да остане анонимен, каза пред радио "Фарда", че опасенията от инцидентите са накарали преобладаващата част от учениците там да си останат вкъщи. Само около 10 от близо 600 ученици са присъствали на учебните занятия през последния ден, казва той.

Група духовници в шиитския свещен град Кум, която е приближена на реформисткото движение в Иран, твърди в изявление от събота, че очевидните нападения са имали за цел "да създадат терор, за да попречат на момичетата да учат" и да "създадат атмосфера на паника и обществен страх". Без да се позовава на доказателства, то обвинява екстремистко движение в отговорност за "отравянията".

Асоциацията на преподавателите и изследователите от семинарията в Кум предупреди още, че нападенията срещу учениците "само ще увеличат натрупаното недоволство на обществото от правителството", предизвикано от безработицата, неефективността на държавната администрация и "кризата на легитимността на системата".

Асоциацията каза, че отговорността за предполагаемите отравяния "все още не е установена", като добави, че "противоречивите и непоследователни твърдения на някои официални власти" изострят проблема. Причината за заболяванията не може да бъде установена по независим начин.

Първият доклад от предполагаемо масово заболяване през ноември в Кум е за 18 ученички, които са били отведени в болница. Те са се оплакали гадене, главоболие, кашлица, затруднено дишане, сърцебиене, изтръпване и болки в ръцете или краката.

Длъжностните лица не са успели да установят причината за това и за много други последвали случаи на предполагаемо заболяване сред ученичките.

Забавената реакция на властите накара някои да обвинят правителството в умишлено "отравяне" на ученички, които са били в челните редици по време на антиправителствените протести - най-голямата заплаха за ислямското ръководство от революцията през 1979 г. насам. Те започнаха след смъртта на 22-годишната Махса Амини на 16 септември в ареста, след като е била задържана от моралната полиция за неправилно носене на хиджаб.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG