Връзки за достъпност

Извънредни новини

След 10 години преговори. Страните в OОН постигнаха ключово споразумение за опазване на океаните


Mалки рибки във водите на Риф № 10 край Кернс, Австралия, 2017 г. Австралийският Голям бариерен риф страда от широко разпространено и тежко избелване на коралите, дължащо се на високите температури на океана.
Mалки рибки във водите на Риф № 10 край Кернс, Австралия, 2017 г. Австралийският Голям бариерен риф страда от широко разпространено и тежко избелване на коралите, дължащо се на високите температури на океана.

Страните в ООН постигнаха съгласие по ключов договор за защита на моретата и океаните. Това съобщиха международните агенции в неделя.

Преговорите между представителите на страните са продължили над 10 години, пише още Би Би Си. Правнообвързващият пакт за опазване и гарантиране на устойчивото използване на океанското биоразнообразие беше окончателно договорен след пет кръга продължителни преговори под ръководството на ООН, които приключиха в Ню Йорк в събота, ден след първоначалния краен срок.

"Корабът достигна брега", каза председателката на конференцията на ООН Рена Лий след последния ден преговори. Би Би Си пише още, че преговорите са се забавили вследствие на разногласия относно финансирането и правата за риболов.

Договорът се разглежда като ключов компонент в глобалните усилия за поставяне под защита на 30% от световната суша и море до 2030 г. Тази цел е известна като "30 до 30" и е договорена в Монреал през декември. Предстои отделните държави да ратифицират споразумението.

Според "Грийнпийс" до 2030 г. всяка година трябва да се защитават 11 млн. кв. км океански площи, за да се постигне целта. Много малка част от открито море е обект на някакъв вид правна защита, като замърсяването, окисляването и прекомерният риболов представляват все по-голяма заплаха според еколози.

Британската медия припомня, че последното международно споразумение за опазване на океаните е подписано през 1982 г. Става дума за Конвенцията на ООН по морско право, с която е създадена зона, наречена открито море - международни води, в които всички държави имат право да ловят риба, да плават с кораби и да извършват научни изследвания, но от които едва 1,2 % са защитени.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG