Връзки за достъпност

Извънредни новини

Управляващата Партия на реформите е победител на изборите в Естония. 50% от гласовете са подадени онлайн


Партията на реформите на премиерката на Естония Кая Калас печели 31,4 % от гласовете
Партията на реформите на премиерката на Естония Кая Калас печели 31,4 % от гласовете

Управляващата Партия на реформите на премиерката Кая Калас печели изборите в Естония, съобщи ДПА. По данни на местната избирателна комисия водещата политическа сила в страната е събрала 31,4% от гласовете, което ще ѝ даде 37 места от общо 101 в парламента.

Калас, която управлява в коалиционно правителство, в което участват още социалдемократите и консервативната партия „Отечество“, стана първата жена премиер в Талин. С нея начело Естония се утвърди като един от най-явните поддръжници на Украйна от началото на войната.

При преброени 99% от гласовете на второ място се нарежда Крайнодясната Консервативна народна партия (КНПЕ) с 16,1%, а трета е Центристката партия с 15%, която по традиция получава подкрепа от руското малцинство в страната.

„Този резултат, който още не е окончателен, ще ни даде силен мандат да съставим добро правителство“, каза Калас. Тя добави, че резултатите показват, че няма да има промяна на политиката, свързана с подкрепата за Украйна, тъй като всички партии освен КНПЕ и центристите стоя твърдо зад помощта за Киев. По думите ѝ Естония трябва да инвестира повече в отбрана, защото „агресивният ни съсед [Русия] не е изчезнал и няма да изчезне“.

Победата за Калас затвърждава и проевропейската посока на развитие на страната, пише Ройтерс. Очакванията са Калас да сформира подобна на настоящата коалиция, към която може да се присъедини и либералната „Еести 2000“, която за пръв път влиза в местния парламент.

Изборите в страната са преминали при висока избирателна активност от близо 64%. Поставен е рекорд и за предварителното онлайн гласуване като над 50% от избирателите са дали гласа си по този начин. Резултатите показват, че от общо 965 хил. души, които имат право на глас в страната, около 320 хил. са го направили предварително онлайн на вота в неделя, което е друг рекорд.

Естония беше първата страна в света, която разреши гласуването по интернет, а за пръв път в страната се гласуваше по този начин през 2015 г. Електронното гласуване изисква компютър, лична карта и специален четец. То отнема само няколко минути след сваляне на приложение, получаване на специален ПИН код и удостоверяване на гласа с електронен подпис.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG