Връзки за достъпност

Извънредни новини

България е сред държавите, които са дали най-много помощ за Украйна като дял от БВП, показа доклад


Шествие в подкрепа на Украйна в София на 24 февруари 2023 г.
Шествие в подкрепа на Украйна в София на 24 февруари 2023 г.

България е сред десетте държави, които са дали най-много помощ за Украйна като дял от брутния вътрешен продукт (БВП). Това е заключение на Би Би Си, което се позовава на данни от анализ на Института за световна икономика в Кил, Германия.

На първите места по помощ за Украйна като дял от БВП са балтийските държави - Естония (1.07%), Латвия (0,98%) и Литва (0,65%). Следват Полша (0,65%), САЩ (0,37%) и Норвегия (0,36%).

България е следваща с помощ, изчислена на 0,36% от БВП за 2021 г. (който по данни на Световната банка е 80,2 млрд. долара). За стройността на помощта, предоставена от София на Киев, е взета оценката на българското Министерство на отбраната от края на 2022 г. Тогава институцията съобщи, че България е предоставила помощ в размер на 448 млн. лева. В тази помощ влизат хуманитарни доставки, каски и бронежилетки.

Военната помощ, предоставена от страната след решение на парламента, е взета отделно. Тя по думите на депутати от 48-ото Народно събрание е в размер на 20 млн. лева. Към изчисленията е добавена и отделна пратка хуманитарна помощ от самото начало на войната в размер на около 1,4 млн. лева.

Така общата помощ на България за Украйна е в размер на около 470 млн. лева.

По отношение на военната помощ, най-голяма като абсолютен размер предоставят САЩ. От края на януари 2022 г. до края на януари 2023 г. те са предоставили оръжия и боеприпаси за 46,6 млрд. долара. Великобритания е дала помощ в размер на над 5 млрд. долара. Трети е Европейският съюз, който през общия си бюджет е предоставил около 3,3 млрд. долара за военна помощ. ЕС обаче е поел ангажимент да предостави най-голяма финансова помощ за Украйна.

На първата годишнина от началото на руската военна агресия срещу Украйна западните партньори на Киев обещаха да продължат помощта толкова дълго, колкото е необходимо.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG