Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Украйна ще бъде свободна". Нови санкции срещу Москва и още военна помощ за Киев


Айфеловата кула в Париж беше осветена в синьо-жълтите цветове на украинския флаг в навечерието на годишнината от началото на войната на Русия
Айфеловата кула в Париж беше осветена в синьо-жълтите цветове на украинския флаг в навечерието на годишнината от началото на войната на Русия

Точно една година от началото на войната, която Русия започна на 24 февруари 2022 г., светът оказа мощна подкрепа за Украйна. САЩ и Великобритания въвеждат нови санкции срещу Москва и лица и компании, които са ѝ помагали да заобикаля сегашните мерки. Сред тях има и такава, базирана в България.

В същото време военната помощ за Киев се увеличава, включително с танкове. Лондон предлага и обезпечаване с изтребители за всяка страна, която иска да изпрати руски или съветски бойни самолети на Украйна.

По-рано, в навечерието на годишнината, Общото събрание на ООН одобри резолюция, с която призова Русия да прекрати военните действия в Украйна и да изтегли войските си. Документът беше приет със 141 гласа "за", 7 "против" (Русия, Беларус, Северна Корея, Еритрея, Мали, Никарагуа и Сирия) и 32 "въздържал се", сред които Китай.

САЩ обяви нови санкции, които засягат руски политици, банки, компании, министри, бизнесмени и военни, съгласувано със съюзниците си от Г-7.

Около 30 физически лица и компании от европейски страни, като Швейцария, Италия, Германия, Малта и България, също са санкционирани, защото са обвинени, че са помогнали за заобикалянето на вече наложени санкции на Русия чрез доставка на военно оборудване за нея. Техните авоари в САЩ са замразени.

На сайта на министерството на финансите на САЩ се споменава името на базираната в София компания "Таерио интернешънъл" (Taerio International).

"Ще санкционираме играчи, които са свързани с руската отбранителна и технологична индустрия, включително такива, които са отговорни за това, че Русия се е сдобила с продукти, които попадат под санкциите, или за това, че помагат на Русия да заобикаля санкциите", съобщиха по-рано от Белия дом.

Президентът на САЩ Джо Байдън ще подпише прокламации, с които ще увеличи размера на митата, които се плащат за внос на руски продукти в страната. Новите мерки ще доведат до по-голям размер на митата за над 100 вида метали, полезни изкопаеми и химични продукти от Русия на стойност около 2,8 милиарда долара.

Освен това американското министерство на търговията ще предприеме действия по контрол на износа, които ще са насочени срещу близо 90 компании в Русия и в трети страни, включително и в Китай, за които се твърди, че са заобикаляли санкциите, за да оказват подкрепа на руския отбранителен сектор.

Белият дом подчерта, че всички тези мерки са взети "в координация с партньорите и съюзниците от Г-7". Лидерите на страните от Г-7, които ще проведат днес виртуална среща, се очаква да обявят създаването на нов орган, който ще има за задача да блокира опитите за заобикаляне на санкциите.

В същото време САЩ съобщиха, че ще предоставят нова военна помощ на стойност 2 милиарда долара на Украйна, в която се включват ракетни системи, артилерия, дронове и други. Пакетът обаче не включва изтребители F-16, каквито иска Киев, за да се противопостави на руските атаки.

Съюзниците от НАТО не са склонни да предоставят модерни западни бойни самолети на Украйна с аргумента, че обучението на екипажите ще отнеме твърде много време, отбелязва ДПА.

Великобритания е готова да гарантира сигурността или да обезпечи с изтребители всяка страна, която иска да изпрати руски или съветски бойни самолети на Украйна, каза британският министър на отбраната Бен Уолъс.

Той допълни, че един от начините за бърза подкрепа за Украйна е страните, които разполагат с изтребители МиГ-29 и Су-24, да ги дарят на Киев, а Великобритания ще гарантира тяхната сигурност и ще им предостави изтребители за временно ползване.

България разполага с МиГ-29 и Су-25. Президентът Румен Радев обаче твърди, че не е възможно страната да ги даде, независимо от призивите на партии и експерти.

"Тази мантра, която се насажда, че видите ли с даването на старото руско въоръжение ще се решат веднага проблемите с модернизацията и старото руско въоръжение, е несъстоятелна", каза той само преди два дни.

"Прозорецът вече е затворен, но възможното количество, което щяхме да получим, е нищожно на фона на цялата необходимост от превъоръжаване на българската армия", добави държавният глава.

Министърът на външните работи Джеймс Клевърли пък съобщи, че Великобритания налага забрана за износа на всякакво оборудване, за което е установено, че се използва от Русия на бойното поле в Украйна. Международно координираният пакет от санкции включва забраната за износ на части за самолети, радиооборудване и електронни компоненти, които могат да бъдат използвани от руския военнопромишлен комплекс.

Лондон налага санкции и на членове на ръководството на руската държавна компания за ядрена енергия "Росатом", както и на шефовете на двете най-големи руски компании в областта на военната промишленост и на четирите най-големи банки.

Германия ще подкрепя Украйна "толкова силно и толкова дълго, колкото е необходимо", каза в същото време канцлерът Олаф Шолц. Той добави, че германската помощ за Украйна - финансова и хуманитарна, както и оръжия, досега възлиза на повече от 14 милиарда евро.

По-рано министърът на външните работи Алналена Баербок съобщи, че Германия е готова да разреши на Полша да изпрати германски танкове "Леопард" за Украйна. Това стана, след като полският премиер Матеуш Моравецки нерече "неприемлив" отказът на Берлин да разреши на членовете на НАТО да изпратят танковете, ако САЩ не изпратят своите бойни танкове "Ейбрамс". Германия беше подложена и на критика от Латвия, Естония и Литва.

В петък Моравецки пристигна на посещение в Киев заедно с първите 4 танка "Леопард". Полша обеща да достави на Украйна общо 14 танка германско производство и призова и други европейски държави да направят същото. Премиерът съобщи още, че Варшава ще предостави и 60 полски танка PT-91, както и че е готова да обучава пи​лоти​ на и​зтреби​тели​ F-16.

Швеция пък съобщи, че ще достави на Украйна 10 танка “Леопард“ и системи за противовъздушна отбрана HAWK като част от 11-и пакет с военна помощ.

ЕС и НАТО

Междувременно председатели на ЕС и НАТО също отбелязаха навършването на една година от началото на руското военно нахлуване в Украйна.

"Украинците ще решат бъдещето на своята страна. Украйна ще бъде свободна и ще бъде възстановена", написа в Туитър председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. - "Справедливостта ще възтържествува, пред нас е бъдеще, в което сме единни и ще бъдем с вас, докогато е необходимо", допълни тя обръщението си към украинците.

"Днес отбелязваме тъжна годишнина за Украйна, Европа и света. Свободна и независима Украйна означава свободна и независима Европа, Украйна ще надделее", написа също в Туитър председателят на Европейския съвет Шарл Мишел.

"Ще продължим подкрепата за Украйна толкова, колкото е необходимо, тя цели постигането на мир, свобода и справедливосто", отбелязва председателката на Европейския парламент Роберта Мецола.

Трийсетте държави членки на НАТО също отбелязаха своята подкрепа за Украйна.

"Ние, съюзниците от пакта, потвърждаваме нашата солидарност с правителството и народа на Украйна и неизменната си подкрепа за независимостта, суверенитета и териториалната цялост на Украйна", се посочва в изявлението.

Според Алианса "Русия носи цялата отговорност за тази война, която е крещящо нарушение на международното право и на Устава на ООН". В позицията се казва още, че "не може да има безнаказаност за руските военни престъпления и други жестокости" и на всички замесени трябва да бъде потърсена отговорност за накърняването и нарушенията на човешките права и международното хуманитарно право. Посочват се депортациите на деца и свързано с конфликта сексуално насилие.

"Русия трябва незабавно да спре тази война и да изтегли всичките си военни сили от Украйна", се добавя в изявлението.

Що се отнася до НАТО в него се посочва, че "пактът е по-силен и по-единен от всякога. Приветства се изборът на Финландия и Швеция да станат членки.

Междувременно Съветът за сигурност на ООН почете с минута мълчание жертвите на инвазията в Украйна. Смърт, разрушения, сексуално насилие, преместване на хора от едно на друго място, принудителни изчезвания - така генералният секретар на ООН Антонио Гутериш обрисува страданията на украинския народ и нарече живота му истински ад.

Той припомни, че около 17,6 милиона души, или близо 40% от украинското население, имат нужда от хуманитарна помощ и от защита. 40 на сто от жителите нямат достатъчно храна.

"Войната предизвика безпрецедентна миграционна криза с над 8 милиона бежанци из Европа и над 5 милиона разселени в страната хора", добави Гутериш.

В България с обща снимка пред народния театър "Иван Вазов" в София представители на дипломатическия корпус изразиха солидарност с Украйна. Сред тях беше изпълнителният зам.-председател на Европейската комисия Валдис Домбровскис.

Първата годишнина от руската инвазия в Украйна ще бъде отбелязана и с митинги и шествия в София и други градове, сред които Велико Търново, Пловдив, Русе, Варна, Стара Загора и др. Събитието е под наслов: "Не на руzкия терор! България е с Украйна!".

Лъжите на Путин за Украйна. Една година война
please wait

No media source currently available

0:00 0:12:21 0:00

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG