Връзки за достъпност

Извънредни новини

Протестирала жена осъди МВР за насилието под колоните на Министерския съвет през 2020


Кадри от сцените на побой, нанесен от полицаи на протестиращи в нощта на 10 юли 2020 г.
Кадри от сцените на побой, нанесен от полицаи на протестиращи в нощта на 10 юли 2020 г.

Цветелина Цветкова, която стана жертва на полицейско насилие по време на протестите в София в нощта на 10 юли 2020 г., е осъдила МВР, съобщи Сега.

Става въпрос за нанесения от служители на МВР побой на няколко души по време на протеста с искания за оставката на главния прокурор Иван Гешев и тогавашното правителство на Бойко Борисов. Тогава полицаи завлякоха няколко протестиращи под колоните на Министерския съвет, където няма пряка видимост за останалите граждани, и им нанесоха побой.

Детайли по случая станаха ясни година по-късно, когато специалната комисия в парламента, ръководена от адвокат Николай Хаджигенов - тогава депутат, разпространи записи от охранителните камери на Министерския съвет. Те ясно показаха полицейско насилие над задържани граждани.

Полицейска бруталност. Кадрите, крити една година
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:22 0:00

На кадрите се вижда и как един от полицаите снима с телефона си задържаната Цветелина Цветкова и я гали по косата.

Адвокат на Цветкова е Николай Хаджигенов.

Цветкова е претендирала за обезщетение от 20 000 лв. пред Административния съд София-град, но съдиите са присъдили 2900 лв., като самата Цветкова не е обжалвала решението. Това обаче прави СДВР и така делото е достигнало до Върховния административен съд (ВАС).

На 20 февруари тричленен състав на върховната инстанция е потвърдил решението на първата инстанция, което е окончателно. По делото е установено, че Цветкова е претърпяла унижение при ареста си, когато е била снимана полугола в безпомощно състояние. Магистратите са приели и че събитията са нанесли вреди на емоционалното и психологическото състояние на Цветкова.

Още през юли 2020 г. арестът беше обявен за незаконен от съда. Цветкова води и още едно дело срещу МВР заради отвличането ѝ от група протестиращи, неправомерното използване на сила и помощни средства и непристойно поведение.

Въпреки изтеклите записи, определянето на арестите за незаконни, присъдените обезщетения, установеното превишаване на правомощията и започнатите проверки и разследвания, нито един служител на МВР не стана обект на наказателно дело. Това обаче се случи с много от протестиращите.

Дела бяха започнати срещу студентите Евгени Марчев, Тони Липошлиев и Марио Стоянов. Всички те бяха оправдани, а арестите им бяха обвинени за незаконни.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG