Връзки за достъпност

Извънредни новини

Осъденият за убийството пред дискотека "Соло" е задържан в Узбекистан


Илиян Тодоров по време на едно от съдебните заседания по делото срещу него
Илиян Тодоров по време на едно от съдебните заседания по делото срещу него

Осъденият за двойно убийство пред дискотека "Соло" Илиян Тодоров е задържан в Узбекистан. Това съобщи Българското национално радио (БНР) в понеделник.

Двойното убийство беше извършено през 2009 г., а четири години по-късно Тодоров беше окончателно признат за виновен от българския съд и получи доживотна присъда. Оттогава той беше в неизвестност, а Интерпол го обяви за издирване.

По информация на БНР преди няколко дни Тодоров е арестуван на летището в столицата на Узбекистан - Ташкент при опит да излети за Истанбул. Той е бил спрян заради съмнения за фалшив паспорт. След контакт с българското министерство на вътрешните работи узбекистанските власти са потвърдили, че става дума именно за изчезналия преди повече от 12 години Илиян Тодоров.

Убийството пред дискотека "Соло", на метри от Съдебната палата в София, беше извършено на 18 април 2009 г. Тогава двама мъже - Кирил Въжаров и Васил Александров, бяха наръгани смъртоносно с нож в гърба, а приятелят им Кирил Димитров беше ранен.

През 2011 г. състав на Софийския градски съд с председател Румяна Ченалова, оправда Тодоров и го освободи от ареста, припомня сайтът lex.bg. Впоследствие Софийският апелативен съд отмени оправдателната присъда и постанови доживотен затвор за Тодоров.

Доживотната присъда беше окончателно потвърдена от Върховния касационен съд в края на 2013 г. Тогава обаче стана ясно, че Тодоров се е укрил. Той направи и обръщениe в Youtube до главния прокурор и писа на правосъдния министър, като се обяви за невинен. В продължение на около 10 години той беше в неизвестност.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG