Връзки за достъпност

Извънредни новини

Беларус осъди на 15 години затвор опозиционната лидерка Светлана Циханоуска


Светлана Циханоуска живее в изгнание в чужбина от 2020 г. насам.
Светлана Циханоуска живее в изгнание в чужбина от 2020 г. насам.

Съд в Минск осъди една от лидерките на опозицията в Беларус Светлана Циханоуска на 15 години затвор. Тя и още четирима други опозиционни лидери получават присъдите си задочно по дело, което се смята за политически мотивирано.

Циханоуска беше противничка на Александър Лукашенко на последните президентски избори в страната през 2020 г. Тогава в Беларус имаше месеци на масови протести заради съмнения около фалшифицирането на изборните резултати, които присъдиха победа на Лукашенко. Бяха извършени хиляди арести, а много представители на опозицията, както и самата Циханоуска, напуснаха страната.

Друг от лидерите на опозицията Павал Латушка получава 18 години затвор, а Мария Мороз, Волга Кавалкова и Сергей Дулевски получават по 12 години.

В мотивите си съдията посочва, че и петимата осъдени са виновни по обвиненията в заговор срещу правителството, създаването на екстремистка група, подбудителство към омраза и застрашаване на националната сигурност.

„Така режимът „награди“ моята работа за демократичните промени в Беларус. Но днес не мисля за собствената си присъда, а за хилядите невинни, задържани и осъдени на истински затвор“, написа Циханоуска в Туитър, след като присъдата ѝ беше обявена.

Само преди дни присъдата на съпруга на Циханоуска Сергей беше удължена с допълнителни 18 месеца по обвинение в нарушение на затворнически правилник. Той вече излежава присъда от 18 години по редица обвинения, свързани с изборите през 2020 г. Той започна кампания месеци преди вота, но беше отстранен от надпреварата и арестуван. По-късно съпругата му стана кандидат, като стигна до пряка битка за президентския пост с Лукашенко.

Резултатите от изборите през 2020 г. не са признати от САЩ, ЕС и няколко други западни правителства и опозицията в Беларус. Лукашенко, който е един от най-близките съюзници на Владимир Путин, управлява от 1994 г. Минск е под редица санкции, наложени от САЩ и ЕС.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG